Ahu Tuncel & Kurtul Gulenc (Der) - Siyaset Felsefesi Tarihi Platon'dan Zizek'e, Doğu Batı Yayınları, Ankara 2014.
Zihinlerimizi, cağımızın neredeyse ortak hissiyatı olarak nitelenebilecek cozumsuzluk hissinin yarattığı umutsuzluktan kurtaracak tek şey, kuşkusuz ki siyaset felsefesinin, siyasetin neliğine ilişkin tanımlamalarına donup bir kez daha bakmak, siyasal eylemlerimiz ve eylemlerimizin ilkeleri uzerine bir kez daha duşunmek olacaktır. Siyaset felsefesi tarihine ilişkin elinizdeki kitapta ortaya konulmaya calışılan bu turden bir duşunme, iki temel faydayı beraberinde getiriyor: Guncel siyasetin değişim ruzgÂrının yonunu tespit etmek icin gune damgasını vuran siyaset anlayışlarının sorunlarını tarihsel kaynaklarından takip ederek keşfetmek; bugun unutulan “iyi yaşam”-siyaset ilişkisini yeniden hatırlatarak, siyasal varoluşun anlam ve değerine ilişkin ozsel bir sorgulamayı gercekleştirmek.
Tarihsel ve siyasal analizi ortak bir potada eritmeyi hedefleyen bu turden bir duşunmenin ayırt edici ozelliği, geleceğe ilişkin ickin utopik bir bakışı icinde barındırmasıdır. İckindir cunku gelecekle kurulmaya calışılan ilişki gecmişe perde cekilerek gercekleştirilen geleceğe saf bir yonelme değildir; aksine gecmişten dolanan bir tarih bilinciyle yapılan –yani bir anlamda gelenekleri butunuyle atlamayan– ama gecmişin tozlu raflarına da saplanıp kalmayan – dolayısıyla nostaljik yonelimlere başvurmayan– bir yolculuğu andırır. Yolculuğun temel amacı son'lu bir tarih algısını sorgulayarak gecmişi ve geleceği şimdi'de birleştirebilmek, bu yolla şimdi'de alternatif olanı acığa cıkarabilmektir.
Walter Benjamin'in konuya ilişkin vurgusu bu aşamada hatırlanabilir: “(...) hicbir olgu, bir neden olduğu icin zorunlu olarak tarihsel olgu niteliğini kazanmaz. Bu niteliği olup bitişinin ardından, belki binlerce yıl sonra ortaya cıkan koşullar aracılığıyla kazanır. Bunu cıkış noktası yapan her tarihci, olaylar dizisini bir tespih gibi parmaklarının arasından kaydırmaktan vazgecer. Kendi cağının gecmişteki son derece belirli bir cağla paylaştığı konumu kavrar.” Siyaset Felsefesi Tarihi (Platon'dan Zizek'e), tıpkı Janus gibi hem gecmişe hem de geleceğe bakarak cağımızın konumunu daha iyi anlamamızı olanaklı kılmakla kalmıyor, aynı zamanda siyasete dair umut duyabilmemiz icin tarihte varolan olanakları da gozler onune seriyor.
**Yukleme bana ait.
Format PDF. Boyut (48.8 MB). 900 Sf.
ISBN: 9786055063030