Ernst Bloch - Umut İlkesi - Cilt 1
“Onun felsefî girişimi, irrasyonel gorunen şeylerin mantığına derin bir bakış atmamızı sağlıyor. İnsan kalbinin okyanusunda usta bir kaptan gibi yol alırken, insanın ozlemlerine derin bir anlayışla eğiliyor. Sanatcıya mahsus yetilerdir bunlar. Zaten Ernst Bloch da bir sanatcıdır; buyuk bir yazarın psikolojik goruşune sahiptir. Dikkate değer bir uslûbu vardır onun: nesrin heybetli sıradağları arasında mevzun tepeciklere rastlanır; parlak bir belÂgatin cağlayanlarıyla, mizahın ışıl ışıl buzullarıyla kaplıdır bu nesir. Ama yolunu şaşırıp felsefeye duşmuş bir şair değildir Bloch. Sanatcının tekniklerini de kullanan bir filozoftur o.”
Eric J. Hobsbawm
Ernst Bloch, tutkulu, angaje, ancak ortodoksi ve dogmatizmle her zaman kavgalı cizgisiyle Marksist humanizmanın mustesna şahsiyetlerinden olan bir duşunur. İyimserliğin filozofu: İnsanın mevcut/halihazır olanla yetinmeyen, arzulayan, duşleyen iradesine ve donuşturucu eylemine, ozsel bir değer yukler. Ekonomi-politik nesnelciliğin otomatizmine karşı; memnuniyetsizliğin, isyankÂrlığın, duşlerin, utopyanın maneviyatını one cıkartır. Başyapıtı Umut İlkesi, butun eserlerine damgasını vuran bu duşunsel emeğin en bereketli hasadıdır. Umut İlkesi, ote yandan, medeniyet tarihinde gezerek konuşan bir kitaptır. Dinler tarihinden Ortacağ duşunce dunyasına, simyadan modern bilime, mimariye, edebiyata, gorsel sanatlara, modern yaşamın girdi cıktısına, halk kulturlerinden populer kulture… insana dair hicbir şeyin yabancısı olmayan bir filozofun anlatısı.
Mediafire
PdfCs 12Mb:
Yandex
PdfCs 12Mb:
#eleştirel teori, #felsefe, #humanist, #humanizma, #iyimserlik, #marksizm, #medeniyet tarihi, #sosyalizm, #uygarlık tarihi, #utopik duşunce, #utopyalar
Ernst Bloch
1885’te Yahudi bir kucuk memur ailesinin cocuğu olarak Ludwigshafen’de doğdu. Munih’te, fizik ve muzik yan dallarıyla destekleyerek, felsefe doktorası yaptı. “Emperyalist işgal savaşı” olarak gorduğu Birinci Dunya Savaşı’nın başlaması uzerine İsvicre’ye iltica etti. 1920’lerde Berlin’de bulunduğu yıllarda, Marksist tiyatrocu-yazar Brecht’le ve duşunur Benjamin’le yakın ilişkisi vardı. Nazilerin iktidara gelmesi uzerine tekrar ulke dışına cıktı. Son olarak gittiği Prag’ın da Nazi işgaline uğraması arefesinde ABD’ye goc etti. 1949’da, İkinci Dunya Savaşı’ndan sonra Sovyetler Birliği himayesinde kurulan Demokratik Almanya Cumhuriyeti’ne taşındı, Leipzig Universitesi’nde calıştı ve bir sure “devlet filozofu” muamelesi gordu. 1956’da Sovyetler Birliği’nin Macaristan’daki liberal-sosyalist rejime mudahalesini eleştirmesi ve derslerinde bu eleştirisi doğrultusunda “ozgurluk ideali”ni işlemesi uzerine zorunlu emekliliğe sevk edildi. 1961’de Batı Almanya’ya gecti ve Tubingen Universitesi’nde ders vermeye başladı. 1968 oğrenci hareketine eleştirel ama hararetli bir destek verdi. 1977’de Tubingen’de oldu. Uc bine yakın oğrencinin meşaleli yuruyuşuyle uğurlandı.
Eserleri: Geist der Utopie [Utopyanın Tini], 1918; Thomas Munzer als Theologe der Revolution [Devrimin Teologu Olarak Thomas Muntzer], 1921; Freiheit und Ordnung [Ozgurluk ve Duzen], 1947; Spuren [İzler], 1930; Subjekt - Objekt [Ozne- Nesne], 1949; Erbschaft dieser Zeit [Bu Cağın Mirası], 1935; Avicenna und die Aristotelische Linke [İbn-i Sina ve Aristotelesci Sol], 1949; Das Prinzip Hoffnung [Umut İlkesi], 1954-1959; Naturrecht und menschliche Wurde [Doğal Hukuk ve İnsan Onuru], 1961; Tubinger Einleitung in die Philosophie [Tubingen Mukaddimesi - Felsefeye Giriş], 1963; Atheismus im Christentum [Hıristiyanlıktaki Ateizm], 1968; Das Materialismusproblem, seine Geschichte und Substanz [Materyalizm Sorunu, Tarihi ve Ozu], 1972; Experimentum Mundi. Frage, Kategorien des Herausbringens, Praxis [Dunya Deneyi. Soru, Cıkarsamanın Kategorileri, Praxis], 1975.
Kitabın Adı Umut İlkesi - Cilt 1
Orijinal Adı Das Prinzip Hoffnung
Baskı 1. baskı - Kasım 2007
Ernst Bloch - Umut İlkesi - Cilt 1
Felsefe ve Sosyoloji Kitapları1 Mesaj
●16 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Kitap Forumları
- Eğitim Kitapları
- Felsefe ve Sosyoloji Kitapları
- Ernst Bloch - Umut İlkesi - Cilt 1
-
18-07-2022, 18:32:23