Eğitimin, doğası gereği siyasal bir karakter taşıdığına ilişkin ahlaki kanıyı hareket noktası olarak alırsak bu kitap, Don Lorenzo Milani'nin (1923-1967) eğitsel mirasına ve Toskana'nın Mugello bolgesinde izole bir topluluk olan Barbiana'daki okuluna devam eden oğrencilerine vurgu yapmaktadır. Lettera a una professoressa (Bir Oğretmene Mektup), Milani'nin yaşamının Barbiana safhasını tanımlayan anahtar metindir. Bizzat kendisinin editoryal gozetiminde yazılan metin, okuldaki sekiz genc oğrencinin calışması olarak kabul edilmektedir. Ceşitli dillere cevrilen Mektup, yayımlanmasından kırk yedi yıl sonra bile; akademisyenlere, eğitim bilimcilere, oğrencilere ve toplumsal adaleti eğitim vizyonlarından hareketle kavrayan sosyal aktivistlere ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.
Bir Oğretmene Mektup, faal bir oğretmenin nezareti altında politik olarak ozgurleşmiş bir grup oğrencinin yazdığı politik bir metindir. Metin, oğrencileri dunyayla ve onun etik dışı toplumsal ilişkileriyle yuzleştiren bir okula tanıklık etmektedir. Umudun pek cok eğitimcinin radarından cıkmışa benzemesi dolayısıyla Barbiana, en zor şartlarda ve cok sınırlı kaynaklara sahip olunması durumunda bile kolektif oğrenmenin, eleştirel okuryazarlığın, gercek dÂhil etmenin ve donuşturucu eylemin tamamen mumkun olduğunu doğrulamaktadır. Oğrencilerin daha da baskıcı, kinik ve tehlikeli hale gelen bir dunyayla mucadele ve bu dunyayı aydınlatma teşebbusleri boyunca Milani, faal eğitimcilere umut ve olabilirliğin alametlerini sunmalıydı.
Bu kitap, oğrencilerin kÂbuslarını umut ve olabilirliğin ruyalarına donuşturen bu oğretmenlere adanmıştır.
(Tanıtım Bulteninden)
Ceviri: Onur Gayretli
Sayfa Sayısı: 318
Baskı Yılı: 2014
Yayınevi: Kalkedon
ISBN: 9786054979165
Aranabilir PDF + 5 MB
Mediafire