Kapitalizm ekonomik bir istismar sistemine indirgenemez. Emekcilerin, doğanın ve bizzat kendimizin gunumuzdeki somurusu, guclu bir tekno-liberal hayalin icselleştirilmesi sayesinde ve surekli kendini yenileyen bir eğlendirme kulturu aracılığıyla surup gidiyor. Bugun hepimiz, tum insani gerceklikleri derinlemesine değişime uğratan ve bizi ekonomik insana (homo economicus) donuşturme yolunda ilerleyen bir uygarlık bicimiyle karşı karşıyayız. Yalnızca bir uretim ilişkisi veya gelişmenin meyvelerinin paylaşımı meselesi değil, derin bir başkalaşım soz konusu. Kapitalizm, dunyanın bircok bolgesindeki yaşam bicimlerini tek bicimleştiriyor ve tuketim toplumu idealini gezegenin buyuk bir bolumune yayıyor. Diğer bir ifadeyle, gercek bir kitle kulturunde, yaşam tarzında ete kemiğe burunuyor. Davranışlarda ve arzulardaki bu tek bicimleştirme, kabul edilmiş ve talep edilmiş bir beyinsizleştirme şeklinde tezahur ediyor. Elinizdeki kitap bu alıklaştırma surecinin kendisine bir taarruzdur. Her biri kitle kulturunun farklı bir acıdan eleştiri-
sini sunan dort başlık altında (televizyon, reklam, spor ve turizm), kapitalizmin “mutlu yarınlar” imgeleminin ve tuketim toplumu idealinin maharetli ve koklu bir eleştirisidir.
Ceviri: Yusuf Polat
Yayın Tarihi: 13.05.2013
Orijinal Adı: Divertir Pour Dominer L a culture de masse contre les peuples
ISBN: 9786058600805
Yayınevi: Heretik
Sayfa Sayısı: 256
Aranabilir PDF + 5.65 MB
Mediafire