İstanbul Psikanaliz Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Derneği (Psike İstanbul) tarafından duzenlenen "Acıyan Beden: Psikosomatik" başlıklı sempozyumda sunulan bildirilerin yazılı hÂle getirilmesiyle ortaya cıkan bu kitapta psikanalitik kuram ve uygulamalardan yola cıkarak beden ve ruhsallık ilişkisi hakkında suren tartışmaları takip edeceksiniz.
Somatik hastalarla calışmak oldukca talepkÂr bir iştir ve analist icin zorlu bir gorevdir. Size "ruhsal acıdan acı cekmiyorum, sadece fiziksel olarak hastayım, hepsi bu" diyen bir hastayla analist olarak ne yaparsınız? Paris Psikosomatik Okulu'nun kurucuları, somatik hastaların ruhsal işleyişindeki bir bozukluğun altını cizmişlerdir. Onların bu ifadelerini tersine cevirmek istiyorum. Artık kendime "Bu hastadaki eksiklik nedir?" diye değil, daha ziyade "Onunla temasa gecmemle ilgili bendeki eksiklik nedir?" diye soruyorum…
-Jacques Press-
Beden ve Zihin yoktur; Beden diye bir şey yoktur; Zihin diye bir şey yoktur. Daha da radikal bir bicimde, bedenin ve zihnin, bir butun olarak organizmadan ayrı ickin bir varoluşu olmadığı, gozlemleyenin bakış acısıyla ilgili iki kategori olduğu soylenebilir… Eğer beden ve zihin "tek ve ozdeş" (Spinoza) ise beden olarak gozlemlediğimiz şeye zihne atfettiğimiz nitelikleri atfetmemiz, dolayısıyla da şoyle bir beden tasavvur etmemiz gerekir:
- duşunen, hisseden, yanıt veren, acı ceken, keyif alan;
- bedensel bir aktarım ve bedensel bir karşıaktarım hipotezi noktasına kadar ilişkisel faaliyet icinde bulunan.
-Luigi Solano-
Şimdi bedeninin sakinleri ve onun patikaları ile ilgili daha dokunaklı ve anlamlı konuşabildiğine gore beden ve onun sakinleri olarak, "hayaletler, ev sahipleri ve misafirler" hakkında konuşmalıyım. Onun zihnine en iyi şekilde hizmet eden ortak yaratımımız olan bir dil onun daha fazla şeyi cozmesine imkÂn veriyor: "şimdi bağırsaklarım calışıyor, bu yuzden başka bir alana ilerleyebilirim… Benim icimde bir şeyler var mı sence?
-Maurice Apprey-
Yazarlar:
Pınar Limnili, Mine Ozmen, Ayla Yazıcı, Berrak Ciğeroğlu, Jacques Press, Bella Habip, Meltem Temiz, Nesli Keskinoz Bilen, Işın Sayın Tamerk, Sibel Mercan, Luıgı Solano, Maurıce Apprey, Mine Ozguroğlu
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 180
Yayınevi: İstanbul Bilgi Universitesi Yayınları
Baskı Yılı : 2015
ISBN: 9786053994268
Aranabilir PDF + 3.52 MB
Yandex
Mediafire