Zygmunt Bauman, "Sosyolojik Duşunmek" adlı kitabında, sosyoloji dahil insana dair tum disiplinlerin eksiklikten ve muphemlikten kurtulamayacağını soyleyerek, sosyolojinin "ayrıcalık" ve "kesinlik" iddialarına ağır bir darbe indirmişti.A. Game ve A. Metcalfe da "Tutkulu Sosyoloji" adlı kitaplarında sosyoloji disiplininin ve universite duzeninin nasıl işlediğini curetkar ama sağlam tezler eşliğinde gozler onune seriyorlar. Universitelerde ne tur oyunlar oynandığını, rituelleri ve ciddiyetiyle korku ureten derslerin, odevlerin, sınavların, başarı olcmekten cok hiyerarşiyi pekiştirdiğini, şenlikli bir sosyoloji oğretiminin onundeki engellerin neler olduğunu carpıcı bir netlikle gosteriyorlar. Onlara gore mevcut oğretim ortamı oğrencileri bedenlerini ve duygularını unutmaya, onları soyut hakikatin doruklarına tırmanmaya cağırır. Ders kitaplarında ise yazarların otoritelerini guclendiren ve oğrencileri gucsuzleştiren hikayeler anlatılır. Oysa boş bir sayfa olarak gorulen oğrencilerin de yazarlar ve oğretmenler kadar hikayeleri vardır ve bu hikayeler gercekliğin, olmazsa olmaz parcalarıdır. Oğrencinin bedeni, duyguları, aşkı ve nefreti, oğretim ilişkisinin can damarlarından biridir. Şenlikli bir oğrenme ilişkisinde yapılması gereken ise yazmaktan haz almayı, okumayı bir seruvene donuşturmeyi, konuşma / dinleme ilişkisine arzu katmayı, dersi oyun oynar gibi dinleyip şarkı soyler gibi anlatmayı, oğretim ilişkisinin can damarlarından biridir. Şenlikli bir oğrenme ilişkisinde yapılması gereken ise yazmaktan haz almayı, okumayı bir seruvene donuşturmeyi, konuşma/dinleme ilişkisine arzu katmayı, dersi oyun oynar gibi dinleyip şarkı soyler gibi anlatmayı, oğretim ilişkisine giren bedenler arasındaki erotik heyecanı hissetmeyi... becermektir.Bu kitap, oğrencilerin ve oğrenci kalmaya yeminli olanların, hayatını gundelik iktidar cekişmeleriyle geciren "bilim" bekcilerinin asık suratlarına attıkları bir tokat, akademik iktidara bir meydan okumadır. Hayatına şiir katmak, oğretimi oyuna donuşturmek, sevişir gibi okuyup, kulac atar gibi yazmak isteyenlere de bir cağrıdır... Yankısını monoloğun iktidarına atılan tekme sesinde ve kantinde atılan kahkahada bulacak olan bir cağrı.
Ceviri: Osman Akınhay
Sayfa Sayısı: 229
Baskı Yılı: 1999
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
ISBN: 975-539-246-7
Aranabilir PDF + 5.27 MB
Yandex
Mediafire