• 18-07-2022, 17:31:43
    Bryan Magee - Yeni Duşun Adamları

Yayınevi: Birey ve Toplum Yayınları
    Birinci Baskı
    Basım Tarihi: Ekim 1985
    Sayfa Sayısı: 391
    Cevirenler: Mete Tuncay, İlkay Sunar, Huldan Gursel, Julide Erguder, Unsal Oskay, Ulker Gokberk, Oruc Aruoba, Aytac Oksal Buldam, Artun Unsal, Rona Aybay, Fusun Akatlı, Turker Alkan, Adnan Onart, Etyen Mahcupyan, Umit Hassan, Uygur Kocabaşoğlu, Serap Can

Amacım, yeni ve geniş bir izleyici kitlesine, felsefenin en ilginc alanlarından kimilerinde bugunku durumu tartışmaktı. Bu, benim dort turlu konuyu birleştirmemi gerektirdi. İlki ve en acık olanı, Buyuk adlar kimler - Ne yapıyorlar ve Yaptıkları nicin onemli? sorularına karşılık vermekti, ikincisi, Frankfurt Okulu, Varoluşculuk, Dilbilimsel Cozumleme gibi suregelen duşunce okullarına bakmayı gerektiriyordu. Ucuncusu, konunun alışılmış altbolumlerine de bir bakmaktı : ahlak felsefesi, siyasal felsefe, bilim felsefesi vb. Son olarak, butun bunlar ancak felsefe alanındaki yeni gelişmelerin ışığı altında anlaşılabileceği icin, bir olcude de yakın tarihsel gecmişten, ozellikle Marx, Wittgenstein ve Mantıkcı Pozitivizmden soz etmek gerekiyordu. Başlardaki programları sunmanın doğal bir sırası var gibi gorundu: kabaca tarih dizimini izlemek, ceşitli gelişmelerin birbirinden ya da birbirine karşı yahut eşzamanlı olarak nasıl cıktıklarını acıklığa kavuşturacaktı, ben de buna uydum.
    ...

Bryan Magee’nin yıllar once BBC’de bir TV programı icin yaptığı bu soyleşiler, 20. yuzyılın en onemli on beş duşun insanı ile yapılmış ayrıntılı konuşmaların kitaplaşmış bicimi.
    Magee, bunu yaparken geniş bir okuyucu kitlesine, felsefenin gecen yuzyılın sonlarındaki konumunu, tartışmalarını rahat ve anlaşılır bir bicimde sunma amacını guduyordu. Bunu yaparken de, Varoluşculuk, Frankfurt Okulu, Dilbilimsel Cozumleme gibi duşunce okullarına bakarak; bu okulların temsilcilerinin goruşlerini, bizzat kendileriyle tartışan, irdeleyen, oluşturduğu cerceveyi izleyicilerin yanısıra okurlarla da paylaşan Bryan Magee’nin kitabı İngiltere’de ilk basıldığı yıldan bugune sekiz baskı yaptı.

Bryan Magee’in soyleşi yaptığı duşun insanları:

A. J. Ayer Ernest Gellner W. V. O. Quine William Barrett R. M. Hare Anthony Quinton Isaiah Berlin Herbert Marcuse John Searle Noam Chomsky Iris Murdoch Charles Taylor Ronald Dworkin Hilary Putnam Bernard Williams

Temin ve tarama bana ait

Tıpkıcekim
    PDF-Clearscan
    Boyut: 10 MB

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.