Arda Denkel Duşunceler ve Gerekceler Pdf Cs

Duşunceler ve Gerekceler

Arda Denkel
DORUK YAYINLARI

Arda Denkel'in farklı zaman dilimlerinde ve farklı konularda yazılmış makalelerinin derlemesinden oluşan bu kitap kendi icinde tarihsel ve sistematik bir butunluk taşımaktadır. "Felsefe nedir?" sorusuyla başlayan "Felsefe ne değildir?" sorusuyla devam eden bu makaleler, Turkiye'de felsefe eğitimini ve felsefenin durumunu irdelemektedir.

Bu değerlendirmelerden sonra İlkcağ filozofu Parmenides ve oncesi ile başlayıp, sofistler, Aristoteles ve bilgi goruşu, Ronesans sonrası modern duşuncenin ortaya cıkışı, deneycilik, usculuk, Descartes, Locke, Berkele, Hume, Kant, Viyana Cevresi, İskoc Aydınlanması, Wittgenstein, bilgi, bilim ve kuşkuculuk, minimal gercekcilik, idealizm, gorguculuk ve dil ve anlam uerine makaleleriyle okuyucuya zengin bir felsefe tarihi sunmaktadır.

Arda Denkel Duşunceler ve Gerekceler Pdf Cs:
Gizli İçerik:
Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Arda Denkel ve Ozlusozleri
1949 / Turkiye, Ankara
2000 (51 yaşında) / Turkiye, İstanbul

Universitede mimarlık okumasına rağmen, Oxford'da felsefe doktorası yapmış ulkemizdeki onemli felsefecilerden biridir.
Saint Benoit Lisesi' nden sonra ODTU Mimarlık Fakultesi' nde okudu. 1972 yılında Şehir Planlama lisans derecesini aldı. Aynı yıl Oxford Universitesi' nde felsefe oğrenimine başladı. 1977' de bu universiteden felsefe dalında doktora derecesini kazandıktan sonra, Boğazici Universitesi' nde goreve başladı . 1988' de profesor unvanını alan Denkel, halen aynı kurumda oğretim uyesidir. 1985 ve 1989 yıllarında ABD Wisconsin Universitesi felsefe bolumunde konuk oğretim uyesi, 1994'te Uludağ Universitesi'nde ve 1995-97 yılları arasında da Koc Universitesi' nde ek gorevli olarak dersler vermiştir. Beyin tumoru nedeniyle 2000 yılında ani bir şekilde aramızdan ayrıldı.

1995'ten itibaren Turkiye Bilimler Akademisi uyesidir. Ayrıca, Avrupa Cozumleyici Felsefe Kurumu (ESAP) gibi kurumların uyesi olan Denkel, Philosopher?s Index'e (Felsefeciler Dizini) girmeyi başarmış birkac Turk felsefecisinden birisidir. Denkel?in cok sayıda bilimsel makalesi Turkce ve İngilizce olarak yayınlandı. Felsefe Tartışmaları gibi felsefe dergilerinde yazıları yayımlandı.

1997' ye değin 45' in uzerinde Turkce yazı, 18' i uluslararası dergilerde olmak uzere 26 İngilizce makale yayımlamıştır; bir yazısı Almanca'ya, ikisi de Yunanca'ya cevrilerek bu ulkelerde basılmış* tır. Denkel' in Turkiye' de 8 kitabı yayımlanmıştır. Ayrıca Object and Property başlıklı kitabı Cambridge University Press'ten 1996' da cıkmış, The Natural Background of Meaning başlıklı kitabıysa Kluwer Academic Press tarafından 1999'da yayımlanmıştır.

Diğer eserleri:

Nesne ve doğası,
Anlam ve Nedensellik,
Bilginin Temelleri,
Duşunceler ve Gerekceler (cesitli dergilerdeki yazilarindan secmeler),
İlkcağda doğa felsefeleri,
Reality & meaning; a particularistic point of view,

Hakkında Yazılanlar:
Caliskan, titiz, mukemmeliyetci. buyuk bir sevkle ders anlatirdi. 80li ve 90li yillarda bogazici universitesi'nde egitim goren bir suru ogrenciyi felsefe ile o tanistirdi. ben de onlardan biriyim. bunun icin ona hep minnet duydum.

Aristocuydu. ders anlatirken laf aristo'ya gelince mustehzi bir sekilde gulumser ve sokrat - plato - aristo uclusunden 'genc oglarin pesinde kosmak' yerine gercekten felsefe yapmakla ugrasanin yalnizca aristo oldugunu soylerdi.

İstanbul universitesi'nde kitaplarıyla zihnimiz acıldı; onunla oğrendik nesne ve dogayı, onunla oğrendik anlam ve nedenselliği, onunla oğrendik bilginin temelleri'ni...tam bir ingiliz ekoluydu o. turkceyi de bir o kadar iyi konuşurdu. hem beyefendi hem kibar ve nazikti. -ekşi sozluk

Arda Denkel, bolumde tanıştığım ilk kişiydi. Universite sınavı sonucları acıklandığında beni evden aramıştı. Aslında once lisemi arayarak ev telefonumu bulmuş ve bana ulaşmıştı. Universiteye giriş sınavında en yuksek puanı almış bir oğrencinin neden Boğazici Felsefe?de okumak istediğini anlamaya calışıyordu. Telefonda yaklaşık 10-15 dakika konuştuk daha sonra beni ofisine, gelecek planlarım uzerine konuşmak uzere davet etti. O yıllarda planım Turkiye?de kalmak yerine Amerika?ya giderek oradaki universitelere başvuru yapmaktı. Arda Denkel beni Turkiye?de kalmaya ve Amerika başvurularımı buradan yapmaya ikna etti. Onun tavsiyesini dinledim ve bu muhtemelen hayatımın akışını değiştirdi. Sanıyorum sonuc onu cok mutlu etmezdi ama ona hala teşekkur borcluyum.

Boğazici?ndeki oğrencilik hayatım boyunca Arda Denkel?den epistomoloji ve ontoloji dersleri alma şansına eriştim. Bu derslerde pozitif anlamda oldukca provokatif bir hocaydı. Onun bu meydan okuyan tavrı- bazen katılmasam da- dersleri cok zengin ve unutulmaz kılıyordu.

Akademik hayatım boyunca ele aldığı konuları onun kadar ciddiyetle analiz eden, sorular soran, yanıtlar bulmaya calışan bir akademisyen daha tanımadım. Sanırım onun bu ciddiyeti, onunla kısacık da olsa sohbet etme imkÂnı bulmuş bir insanın ona saygı duymasına yol acıyor. - Barış Cetin Eren (Boğazici Un)

OzluSozleri
"Genc oğlanların peşinde koşmak yerine gercekten felsefe yapmakla ugraşan yalnızca Aristo'dur. (Sokrat - Plato - Aristo uclusunu kıyaslarken)"

Felsefe

Sayın Hakan Porsun cift sayfa olarak tarayıp bana gonderdi ben de tek sayfa olarak boyutu duşurulmuş olarak duzenledim . ZamanGezgini