1921 yılında Tarsus'un Sebil koyunde doğdu. Bir koy oğretmeninin oğludur. İlk ve ortaokulu Tarsus'ta okudu. Parasız yatılılık sınavını kazandığı İstanbul Haydar¬paşa Lisesi'ni 1940 yılında bitirdi. Yuksek oğretmen Okulu oğrencisi olarak 1944 yılında İstanbul Universitesi Edebiyat Fakultesi Felsefe Bolumu'nu ve 1958 yılında aynı universitenin İktisat Fakultesi'ni bitirdi.
1944 - 1953 yılları arasında Antalya ve Diyarbakır Liselerindet 'felsefe', Kepirtepe ve Aksu Koy Enstitulerinde de 'meslek dersi' oğretmeni olarak bulundu. 1950 - 1951 oğretim yılını, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, mesleki incelemelerde bulunmak uzere gonderildiği Fransa'da gecirdi. Askerliğini topcu subayı olarak Erzincan? da yaptı.
1953 yılında İktisat Fakultesi'de 'sosyoloji asistanı' olarak gorev aldı. 1956 yılında İstanbul Universitesi Edebiyat Fakultesi'nde savunduğu "Montesquieu 'nun Siyasi ve İktisadi Fikirleri" adlı doktora tezi ile Turk Dil Kurumu Bilim Odulunu (1957) kazandı. 1950 yılında "İctimai ve İktisadi Bakımdan Turkiye'nin Karayolları" adlı calışmasıyla docent oldu.
1962 - 1963 oğretim yılını, kendisine İngiliz yaşayışını tanıma ve 'British Museum?da calışma olanağını veren İngiltere'de gecirdi. Rıza Nur'un elyazması kitaplarında Ziya Gokalp'in Londra'da yayınlanan 'ilk' yazısını bularak kamuoyuna tanıttı. Arkadaşları ile birlikte 1942 yılında İstanbul'da Değirmen ve 1953 yılında da Di¬yarbakır'da 'Cizgi' adlı fikir - sanat dergilerini cıkarmıştır.
İktisat Fakultesi'nde ve fakulteye bağlı Gazetecilik Enstitusu'nde oğretim uyesiy¬ken 7 Aralık 1979 gunu insanlık duşmanı katillerce katledildi.

Cavit Orhan Tutengil - Az Gelişmenin Sosyolojisi
Ulken, 1980, 240, , Sosyoloji

Gizli İçerik:
Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.