• 18-07-2022, 03:49:46

Michel Bourse - Melezliğe Ovgu; Ayrıntı: 543; İnceleme Dizisi: 229; Ozgun Adı. Éloge du Métissage; Fransızcadan Ceviren: Işık Erguden;ISBN:978-975-539-552-4;Birinci Basım : 2009; Ayrıntı Yayınları, İstanbul

"Doğum yerimi, anadilimin dolyatağı olmuş humuslu toprağı ben secmemiştim. Uğrunda bunca dovuşulmuş, bunca kan dokulmuş bu şey, - fikir, gerceklik-, kokenler; size en az ait olandır., sizin payınızın en fazla rastlantısal, en fazla tesadufi olduğu şeydir; Aynı zamanda da en aptalcası. Aptallıktaki ve hayvanlıktaki aptallık. Velhasıl, kokenlerimi, anadilimi ben secmemiştim." Jorge Semprun, L'écriture ou la vie, Paris. Gallimard, "édition Folio" 1998, s. 352.

Etnik kimlik catışmalarının ve milliyetci hareketlerin insanı ve insana ozgu her şeyi unutturduğu bir donemde, Melezliğe Ovgu bize cok temel bir şeyi hatırlatıyor: ?Doğal kimlik? diye bir şey yoktur; tesadufen şuralı ya da buralı olan hepimizin kimliği, karşılıklı alışverişe dayalı kulturel, politik ve ideolojik bir kurgudan başka bir şey değildir. Coğu zaman da bu kurgusal kimlikler savaşların, catışmaların, soykırımların bahanesi olmuştur.

Temel amacı kimlik ideolojisine karşı mucadele etmek olan Melezliğe Ovgu, oncelikle kultur kavramını da kapsayan eleştirel bir analize girişiyor. Ardından, kimlik taleplerinin ve milliyetci hareketlerin coğaldığı bir donemde, kimlik stratejilerinin nasıl oluşabildiğini analiz ediyor. Eser, ?ideolojik kulturculuk?un eleştirisinin yanı sıra, kulturler arasındaki ilişkilerin yeniden sorunsallaştırılmasını gercekleştirerek, kulturler arası yeni bir pedagojinin imkÂnlarını ve aşamalarını irdeliyor.

Kimlikler icine kapanmanın yarattığı sorunların cozumune katkıda bulunmaya calışan bu deneme, seksenli yılların sonundan itibaren araştırma gruplarında surdurulen calışmaların, ozellikle Romanya ve Makedonya eksenli etkinliklerin urunlerini de sergilemektedir. Makedonya?da ?cok-etnili? bir universite kurma ve kulturler arası gerilimleri azaltma temel hedefinin de parcası olmuş bu eser, bugunun Turkiye?sindeki kulturler ve etnik yapılar arası ilişkilere ışık tutucu niteliktedir.

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.