Bakırkoy Kent Konseyi Kadın Meclisi ile İstanbul Colyakla Yaşam Derneği, 9 Mayıs Colyak Gunu dolayısıyla bir program duzenledi
Yunus Emre Kultur Merkezi’ndeki programa “Muhteşem Yuzyıl” dizisinde “Mahidevran”ı canlandıran Nur Fettahoğlu ve İstanbul Universitesi İletişim Fakultesi oğretim uyeleri destek verdi.
Toplantı oncesi kurulan stantlarda colyaklı hastaların beslendiği urunler tanıtıldı. Ayrıca toplantıya katılan kişiler kan vererek colyak testi yaptırdı. Bakırkoy Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Meltem Unal Erzen, colyakın genetik bir hastalık olduğunu belirtti.
Erzen, “Ulkemizde yaygın olan akraba evlilikleri sebebi ile hastasayısı oldukca yuksek. Oldukca sinsi ilerleyen bu hastalık her zaman fark edilmeyebiliyor ve hastalık coğu zaman vucuda onarılması guc zararlar verdikten sonra teşhis edilebiliyor” dedi.
HER 100 KİŞİDEN BİRİ
İstanbul Colyakla Yaşam Derneği Başkanı Derya Ukav, her 100 kişiden birinin bu hastalığa yakalandığını vurgulayarak, “Dunyada ozellikle Avrupa kokenli ulkeler bu konuda oldukca duyarlı. Ancak bizim ulkemizde bu mevcut değil. Benim cocuğum colyak hastası. Gluteni cocuklarımıza yedirmeyelim. Toplumun bu konuda bilinclenmesi lazım. Bu bilinci her gun 20-30 aileye dağıtıyoruz. Bu bilinci yaygınlaştıracağımızı umit ediyorum” diye konuştu