Uzmanlaşılan becerilerin gelişiminin ve işbolumunun modern teknolojinin oncusu olacağını haber vermesinden dolayı utopyanın kokeni Platon'un Devlet'ine kadar dayandırılabilir. Yasalar adlı eseri yenileşmenin getireceği teknolojik ilerlemenin, yıkıcılık ve mutsuzluğa yol acabileceğine dair uyarıları icermesinden dolayı distopyanın nuvesi olarak nitelendirilebilir.
Distopyanın bilimkurgudan farkı, kasıtlı olarak toplumsal ve siyasal eleştiriye odaklanmasıdır. Distopya bir anlamda neyin bilimkurgu olup olmadığını gosteren cizginin karmaşıklaştığı bir bolgedir.
Karşı utopya olarak tanımlansa da distopyanın işleyişi utopyadan bağımsız değildir. Utopyadan doğarak utopyayla birlikte işlemektedir. Utopya aslında gelecekle ilgili değil, uretildiği donemle ilgili bir sorun ve buna dair bir cozum icerir. Distopya da utopya gibi uretildiği donemden yola cıkar, farkı geleceğe dair kotu gidişat hakkında okuru uyarmasıdır. O halde her ikisi de toplumsal duzeni yaşanan donem icerisinde algılayış bicimleriyle yakından ilişkilidir. Utopyaların temelinde kontrol duşuncesi yatar. Var olan duzende bazı şeylerin değiştirileceği, bazılarının ise kontrol altında tutularak değişmeden kalmasının sağlanabileceği doğrultusunda bir eğilim icerir. Bu acıdan bakıldığında, distopyalar utopyaların yoldan cıkmış hali gibidir. Distopik yapıtların temel ozelliklerinden biri ise var olan toplumsal sistemlerin gelecekte totaliter diktatorluğe donuşme endişelerini gozler onune sermeleridir.
Utopya ve distopya icin cennet ve cehennem benzetmesi de yapılabilir. Herkesin eşit koşullarda yaşadığı, kimsenin kimseyi ezmediği adil bir duzen ongormesi nedeniyle gercekleşmesi mumkun olamayacak kadar guzel yer, bir nevi cennet utopya olarak adlandırılır; buna karşılık totaliter rejim ve diktatorlukle yonetilen adaletsiz bir toplum ise cehennem olarak tanımlanabilir. Bu nedenle utopya-distopyayı cennet-cehennem karşılaştırması olarak ele alabiliriz.
Elinizde tuttuğunuz bu eserde utopya, distopya, distopyanın gunumuzle bağlantısı bolumlerinden sonra, bu alanda yazılmış en iyi ornekler olarak nitelendirilen dokuz roman incelemesi yer almaktadır.
(Tanıtım Bulteninden)
ISBN: 9786059257299
Sayfa Sayısı: 174
Baskı Yılı: 2016
Yayınevi: Kurgu Kultur
Aranabilir PDF + 1.17 MB
Mediafire