• 18-07-2022, 01:27:09

1987 -88 akademik yılında Ege Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusunde "Seminer in Modern American Women Poets" adı altında bir doktora dersi vermiştim. Seminerde Yuzyılımızın başından gunumuze dek Amerikan Şiirinde un yapmış kadın şairleri inceledik. Etkinliklerimizi kitap halinde bir araya getirme fikri o sıralarda oluştu. Bu arada eksikliğini hissettiğim kaynak taraması ve yaşayan kadın şairleri yakından tanımak, onların adlan cevresinde gelişen "feminine", "feminism" gibi kavram ve akımları yerinde incelemek amacıyla bir proje hazırladım. Projeyi gercekleştirmek uzere Fulbright bursu ile gittiğim Amerika Birleşik Devletlerinde bu konudaki calışmalarıma hız verdim.

Bir yıl sure ile New York Public, New York ve Columbia Universitesi kutuphanelerinde araştırma yaparken, New York'da duzenlenen şiir gunlerini yakından izlemek ve Adrienne Rich Gwendolyn Brooks, Joanne Kyger, Joy Hairo, Alice Notley, Susan Howe gibi yaşayan kadın şairlerle tanışmak olanağını buldum.

Bu onemli deneyim ve birikim sonucu hazırladığım bu calışma salt biografi ve şîirlerden oluşan tanıtıcı bir antoloji olabilirdi. Oysa, genelde şiir, ozel olarak da Anglo-Amerikan şiirine ilgi duyanlara sınırlı da olsa bilgi vermeyi amaclıyordum. Bu nedenledir ki, Amerikalı kadın şairlerin bugun vardıkları noktayı tarihsel gelişim cizgisi icersinde belirlemeye calıştım, kesin yargılarda bulunmadan, belirli estetik kurallar ve eleştiri kuramları cercevesinde bu şairlerin eserlerini eleştirel bir yaklaşımla değerlendirdim. Konuları, uslupları, dunya goruşleri geniş bir yelpazeye yayılan şairleri bir ya da iki eleştiri kuramına, soz gelimi, "feminist" kurama gore değerlendirmek haksızlık olacaktı. Sonucta, eleştiri yontemi arayışları bana Amerika Birleşik Devletlerinde devinim icinde, her an tartışılan, ozde esnek yeni eleştiri sentezlerini de tanıtma olanağını verdi.

Kitapta yer alan şiirlerin hepsi belli başlı Amerikan Edebiyatı ve Şiiri antolojilerinde yayınlandığından (Bkz. Kaynakca) yayın izni ve kaynakca ile ilgili uzun listeleri vermekten kacındım. Kaynakca" daki kitap ve makaleler Amerikalı Cağdaş Kadın Şairler hakkında genel ya da tek tek bilgi veren listeleri iceriyor. (Onsozden)

Yayınevi: Ege Universitesi

Basım Yılı: 1991

Sayfa Sayısı: 72

Aranabilir PDF + 7.23 MB

Mediafire

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.