• 18-07-2022, 01:25:10
    #1
    Yaşamın gercekci yanıyla beslenen ve bireysel bir tavır sergileyen Cemal Sureya şiiri, dili merkezine alan, coğu zaman da hareketli oğelerin imgeleştiği estetik yaklaşımlardır. Başta son derece bireysel ve hatta ust-gercekci şiir anlayışını benimseyen Sureya, sonraları toplumcu gercekci anlayışla butunleştirdiği yazınsal kimliğini işlediği her temaya yaymaya calışmış, dil estetiğini de bu paradigmalar cercevesinde oluşturmuştur. Butun bunların yanı sıra Cemal Sureya'da var olan guzeli cizme ve işleme cabası onu mikro estetik şiire yaklaştırmış, politik soylem de bu dilsel butunlukle ozdeşleştirilmiştir.



    Cemal Sureya'nın kadını erotik bir nesne olarak gormediği şiirlerinde de otobiyografik unsurlar on plana cıkar. Ozellikle yaşadığı surgun ve kucuk yaşlarda anne kaybı sendromu, şairin şiirlerindeki kadın tipini baştan aşağı etkilemiş, kurgusal duzlemde ve yaşam deneyiyle nesneleştirdiği kadın tipini şekillendirmiştir. Sevgilisinde annesini arayan imgeler ve şiirlerindeki coğrafi ve mekansal semboller butun bunların gostergesidir.



    Bu araştırma, İkinci Yeni hareketi icinde ele alınan ve Turk şiirinin onemli duşun ve yazın adamlarından biri sayılan Cemal Sureya'nın şiirindeki ana temayı belirlemeye calışmıştır. Sairin yazınsal kaynakları, denemeleri, kendiyle yapılmış roportajları ve "Sevda Sozleri" adlı yapıtta toplanmış tum şiirleri ayrıntılı bir bicimde incelenerek butun veriler bir veri tabanında toplanmış, bu veriler ışığında karsılaştırmalı bir cozumlemeye gidilmiştir. Bu surecte ana izlek yapıtta tanımlanmış ve şair uzerine yapılmış diğer calışmalarla birleştirilerek bir sonuca ulaşılmıştır.

    Sayfa Sayısı: 208

    Baskı Yılı: 2007

    Yayınevi: Ozan Yayıncılık

    ISBN: 9789944143028

    Aranabilir PDF + 1.6 MB

    Yandex


    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.