Thomas More, Utopia, cev. Sabahattin Eyuboğlu, Mîn Urgan, Vedat Gunyol, Can Yayınları: 25, Ekim 1968 (2. Baskı), 198 s.
?Utopia?nın kurumlarını başka uluslarınkiyle karşılaştırınca bir taraftaki bilgeliğe ve insanlığa hayran olmaktan, obur taraftaki akılsızlığa ve barbarlığa vahlanmaktan kendimi alamıyorum.
Utopia?da yasalar sayıca cok azdır. Yonetim butun yurttaşları aynı olcude yararlandırır. Herkes değerinin karşılığını gorur. Ortak zenginlik oyle eşitce dağıtılır ki herkes butun yaşama kolaylıklarına bol bol kavuşur.
Başka her yerde ?senin benim? ilkesi ile, karmaşık olduğu kadar da kotuluğe elverişli bir toplum duzeni kurulmuştur. Binlerce yasa cıkarılır, yine de ne herkes ev sahibi olur, ne kimsenin mulku korunabilir, ne de başkasınınkinden kolayca ayrılabilir. Her gun suruyle acılan ve bir turlu bitmek bilmeyen davalara bakın.? (s. 100)
Utopia?nın sitede/forumda iki paylaşımı daha mevcut. Biri (Cem Y., 2004), ikincisi yine aynı yayınevinin 1997?de cıkardığı . Yani Mîn Urgan 97 Cem basımında cevirmen olarak gorunmuyor. Burada paylaştığım Can Yayınlarının basımında (ilk baskı 1964) yer alan Mîn Urgan imzalı 50 sayfalık Onsoz, 97 yayınında bulunmuyor, ama ceviri aynı ceviri. ?M. Urgan?ın ceviriye katkısı cok sınırlıydı, tafsilatlı Onsoz?u de kullanmayınca adını kitaptan cıkardılar (mı acaba?)? diye tahmin yurutulebilir belki, ama her halukÂrda tuhaf bir durum.
Hem uzun onsozun yuzu suyu hurmetine, hem de Can Yayınları listesi tamamlansın niyetine paylaşmak istedim. (Ayrıca --laf aramızda-- bu eski basım belki daha ozenlidir. 97 yayınında, talihsizlik bu ya, daha ilk cumlede dizgi hatası var.)
Son olarak ufak (benim icin ufak, matbuat tarihimiz acısından muazzam onemde ) bir not: Bu kitap Can Yayınlarının şu ana kadar gorebildiğim kitapları icinde kapağında resim/desen olan tek kitap.
PDF_cs | 900 KB | Alıntıdır