• 18-07-2022, 00:19:13

John Milton - Kayıp Cennet

Adem ile Havva'nın Cennet'ten Kovuluşunun Oykusu..

Ey Yaratılanların en guzeli, Tanrı'nın yarattıklarının Sonuncu en iyisi, gozun gorebileceği, aklın duşunebileceği en guzel şey, Kutsal, tatlı kadın! Nasıl boyle birden kaybettin kendini, Soldun ve olume yaklaştın? Yasağı nasıl ihlal ettin, Yasak kutsal meyveyi nasıl kopardın? Seni lanetli bir duşman kandırdı,Ama kim bilmiyorum ve seninle beraber ben de mahvoldum; Hic kuşkusuz seninle birlikte ben de oleceğim. Sensiz nasıl yaşarım? Senin tatlı konuşmandan Aşkından nasıl vazgecerim de bu vahşi ormanlarda Kimsesiz yaşarım? Bir kaburgamı daha versem ve Tanrı Bir Havva daha yaratsa bile senin kaybını asla unutamam. Hayır, hayır! Doğanın bağı cekiyor beni, sen benim Etimsin, kemiğimsin, mutluluk ya da acılarda ayrılamayız biz.'

(Havva yasak meyveyi yedikten sonra Adem'in Havva'ya bağlılığının anlatıldığı bolumden)

15. yuzyılda İngiliz Edebiyatı'nın kor Homeros'u olan John Milton Adem ile Havva'nın cennetten kovuluşunu iceren dinsel bir mite edebi bir elbise giydirerek edebiyat tarihine cok değerli bir hazine bırakmıştır. Bu hazinede ilk gunahın (yasak meyvenin yenmesi) carpıcı yorumu, canlı bir dil ve edebi gondermelerle akıllara, gonullere doyurucu bir okuma lezzeti hediye etmektedir.

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.