• 17-07-2022, 21:50:34
    #1

    ArdÂvirÂfnÂme Sasanîler doneminde yaşamış Zerduşt din adamı ArdÂvîrÂf tarafından metafizik dunyaya gercekleştirilmiş bir cennet ve cehennem yolculuğu, goklere yukseliş macerasıdır, irÂnşehr halkının, Buyuk İskender'in fetihleri sonucu bolgenin aynı zamanda yabancı dinler tarafından da istila edilmesiyle unutulan Avesta ve Zend'i yeniden oğrenmesi amacıyla ArdÂvîrÂf ruhlar Âlemine yolculuğa cıkar. ArdÂvîrÂf insanların dunyasına donduğunde bu gorduklerini anlatır ve bilge bir kÂtip de butun anlatılanları yazıya gecirir.
    Ruhu CinvÂd koprusunden gectikten sonra tanrılar onu ellerinden tutup araftan gecirir. Once cennetin tabakalarını tek tek gezen ArdÂvîrÂf daha sonra cehennemi ve cehennemliklerin durumunu gorur. GunahkÂrların yaptıkları karşılığında hak ettikleri cezaları nasıl cektiklerini izler. Yedi gun yedi gece sonra tanrılar onu yine Ahura Mazda'nın huzuruna getirir. Ahura Mazda ona insanların "cehenneme duşmemek icin doğruluk ve dinin yolundan gitmelerini" emreder.
    ArdÂvîrÂf ruyada ya da ruhani bir yolculukla cennet-araf- cehennemi olmeden goren ilk kişi, ArdÂvirÂfnÂme ise bu konuda yazılmış en eski kaynaktır. Bu bakımdan Dante'nin yuzlerce yıl sonra yazdığı unlu eseri ilahi Komedya yer yer ArdÂvirÂfnÂme'yi cağrıştırır. İlk kez Turkceye cevrilen ArdÂvirÂfnÂme yalnızca Fars edebiyatının değil, tum ortacağ edebiyatının da en onemli kaynakları arasındadır.
    Pdf-6,73 Mb.-197 Sf.
    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.