Mukatil bin Suleyman - Tefsir-i Kebir 4 cilt
Din ve Tasavvuf Kitapları1 Mesaj
●14 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Kitap Forumları
- Eğitim Kitapları
- Din ve Tasavvuf Kitapları
- Mukatil bin Suleyman - Tefsir-i Kebir 4 cilt
-
17-07-2022, 21:49:23
Buyuk mufessirlerden MukÂtil b. Suleyman?ın Tefsir-i Kebir?i, bize eksiksiz ulaşmış ilk Kur?Ân tefsiridir. İmam Şafii?den tutun, İbn Kayyim el-Cevziyye?ye varıncaya kadar ondan nakil yapmamış, acıklamalarına gondermelerde bulunmamış bir mufessir ve ilim adamı yok gibidir.
MukÂtil, dehası ile yuce ve ustun anlamları idrak ederek, Kur?Ân'ı sade ve yalın bir şekilde tefsir etmektedir. Bu sebeble onun tefsiri, buyuk bir beğeni kazanmış, ileri gelen imamların ovgulerine mazhar olmuştur. İmam ŞÃ‚fii?nin, şu şehÂdeti cok değerli ve muteber bir şehÂdettir: ?İnsanlar tefsirde MukÂtil?e muhtactırlar.? Ahmed b. Hanbel?in de şoyle dediği rivÂyet edilmiştir: ?MukÂtil, Kur?Ân?ı bilen biri idi.? Ebû Hanîfe?nin oğlu Hammad?ın da şoyle dediği nakledilmiştir: ?MukÂtil; tefsir ilmini, el-Kelbî'den daha iyi bilir.?
MukÂtil?in tefsirinin ayırt edici ozelliği kolaylık ve basitliktir. Bunun yanında Âyetlerin anlamlarını ve Kur?Ân?daki muteşÃ‚bihler ile Sunnet?te onunla alakalı olanları da tam anlamıyla kuşatır. O adeta sehl-i mumteni uslûplu bir tefsirdir.
MukÂtil tefsirini, oncekilerin tefsir ve goruşlerini toplayıp bir araya getirerek değil; bunları inceleyip tetkik ederek, kendi goruşune gore doğruya en yakın olanı tercih ederek gayet ozlu, basit ve acık ifadelerle ortaya koymuştur.
MukÂtil b. Hayyan?a ?Sen mi daha bilgilisin, yoksa MukÂtil b. SuleymÂn mı?? diye sorulunca, şoyle cevab vermiştir: ?Ben insanlar arasında MukÂtil?in bilgisini, ancak diğer denizler arasındaki yeşil denize benzetebiliyorum.?
Cilt 1
Cilt 2
Cilt 3
Cilt 4
Alternatif
Cilt 1
Cilt 2
Cilt 3
Cilt 4