...
Cok seven, cok muşfik olan Allah'ın adıyla...
Bid'at, hurafe ve batıl inanclar neredeyse insanların kılcal damarlarına kadar işlemiş bulunmaktadır. Modern ve gelişmiş toplumlarda batıl inanc ve bid'atlerin kapladığı alan ve sahip olduğu yoğunluk maddi ve teknolojik acıdan dunyanın geri kalan toplumlarından daha fazla yer etmektedir. Başta İslam ulkeleri olmak uzere, tum dunya milletleri bu zihinsel gerilemeye saplanmış bulunmaktadır. Zaman zaman konuyla ilgili tartışmalar alevlenmekte, bolunme ve vahim hadiselerle neticelenmekte ve insanları temel sorunlarla ilgilenmekten alıkoymaktadır.
Birey ve cemaat bazında şiddetli tepki ve karşı cıkmaya rağmen, bid'at, batıl inanc ve hurafeler genel anlamda tum insanlığı, ozel anlamda da İslam dunyasını sarsmaya ve toplumda bir virus işlevini gorerek Muslumanların fesÂda duşmesine neden olmaya devam etmektedir. Aldatma, yalan, sahte din anlayışı gibi bircok tehlikeyi iceren bid'at ve hurafeler, dini değerleri dejenere etmekte ve toplumların bunyesini sarsmaktadır. Bu nedenle olacaktır ki bid'at ve batıl inanclar, kufur ve şirkten daha tehlikeli gunah olarak algılanmış ve bid'at sahibinin tovbesi reddedilmiştir. Duşunurun de hayıflandığı gibi, "Bizden sûfî ve mollaya selam olsun ki, onlar bize Allah'ın tebliğini nakletmişlerdir. Ne var ki onların bazı yorumları Allah'ı da, Cebrail'i de, Mustafa'yı da hayrete duşurmuştur."
Bid'at ve batıl inanclar, tum din, ekol, mezhep ve cemaatlerin şiddetle karşı koydukları onemli bir konudur. Musluman kamuoyu, "Şu hareket bid'attir, şu değildir; şu hurafedir, şu değildir; şu batıl inanctır, hayır değildir." tartışmalarıyla calkalanmaktadır.
İslam, "İşte bugun dininizi kemÂle erdirdim, uzerinizdeki nimetimi tamamladım ve size din olarak İslam'a razı oldum." (MÂide, 5/3) Âyetiyle tamamlanmıştır. İslam, mukemmel bir yapıyı andırdığından, dine yapılacak her ilave ve eksiltme yapının aslını ve ihtişamını bozacaktır. İslam'ın hicbir mudahaleye ihtiyacı bulunmamaktadır. İslam'ın temel esaslarının, inanc ve ibadetlerinin eksiltme veya artırmaya ihtiyacı bulunmamaktadır; cunku o, ilmi tum zaman ve mekÂnları aşkın Âlemlerin Rabbi tarafından indirilmiştir.
Calışmamız, uc yuze yakın madde ve bu maddelerde ele alınan iki bin civarında bid'at, batıl inanc ve hurafeyi kapsamaktadır. Allah elcisi Şuayb (as)'ın uyarısını hatırlatıyoruz: "Yalnızca gucumun yettiği kadar duzeltmeyi istiyorum. Başarım da Allah'ın yardımıyladır. Yalnız O'na dayanıyorum ve ancak O'na yoneliyorum." (Hûd, 11/88)
-Yrd. Doc. Dr. Abdulcelil Candan, Van 2009-
Abdulcelil Candan - Bid'at ve Batıl İnanclar Ansiklopedisi (mobi)
Din ve Tasavvuf Kitapları1 Mesaj
●13 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Kitap Forumları
- Eğitim Kitapları
- Din ve Tasavvuf Kitapları
- Abdulcelil Candan - Bid'at ve Batıl İnanclar Ansiklopedisi (mobi)
-
17-07-2022, 19:56:25