• 17-07-2022, 19:06:17

Selanik gocmeni ailesinin, Varlık Vergisi sonucunda buyuk bir darbe yiyerek Burgaz adasındaki evlerini dahi satmak zorunda kalmasını, "Turkiye bir savaş ortamının icindeydi, bu savaşa hazırlıklı olmak durumundaydı, bunun da maddi bir yuku olacaktı. Kacınılmaz bir tatbikattı" diye karşılayan bir ulusal duyarlılık.

"Tahirî" sayılacak kadar yakın olduğu Kemal Tahir’in eserinden devlet televizyonu icin cektiği Yorgun Savaşcı dizisi, devlet tarafından yakıldıktan sonra bile devlete kusmeyen bir devletcilik.

Halit Refiğ, sadece donemine damgasını vurmuş Gurbet Kuşları, Haremde Dort Kadın, Karılar Koğuşu, Hanım, Teyzem, Aşk-ı Memnu, Bir Turk’e Gonul Verdim, Alev Alev gibi film ve dizilerin yonetmeni değil, fikirlerini filmlerine de yansıtmış bir tavır adamı:

"Turkiye’yi Turkiye yapan unsurların hicbirine peşinen hicbir karşıtlığım yok. Ne etnik, ne de dini olarak. Ama onlardan bu birliği bozmaya yonelik bir tavır gorursem, o zaman buna karşıyım. Benim ulkemin sinemasına, kulturune ve benim şahsıma bu cerceve icinde hayati bir tehdit gorduğum icin o mucadeleye girdim.."

ISBN: 978-9944-88-064-0

Yayınevi: İş Bankası Kultur Yayınları

Basım Yılı: 2007

Sayfa Sayısı: 416

Aranabilir PDF + 14 MB

Mediafire

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.