• 17-07-2022, 19:05:16

"Tanıyanı" cok. Kitapları baskı uzerine baskı yapıyor. Seminerleri hınca hınc. Dinlemeye koşuyor insanlar onu; ana-babalığı oğrenmek, kendilerini tanımak icin. Ya... o? "Hepimiz birbirimizin yaşamlarımızın catlak ve aralıklarında yaşarız; her şeyi gorebilseydik sanırım şaşkınlıktan dilimiz tutulurdu" diye yazmıştı Murdoch yıllar once Ağ’ında. Ki, altını done done cizmiş olduğum bu satırları, henuz hazırlanmakta olan bu kitabın 2003 guzunde yayımlanan tanıtım metnine de taşımıştım. Altına da; "Kalemimin ucuna bırakıverdi hayatını. Butun ictenliğiyle. Gizlisiz-saklısız... ‘Tanıyanlar’ şaşıracaklar evet, ama ‘doğduğundan beri tanıyanlar’ın sanırım şaşkınlıktan dilleri tutulacak. Kocaman bir surpriz var onlara" diye yazmıştım. Eklemeliyim; "tanıyanlar"ın ve "yakından tanıyanlar"ın şaşkınlığı, o hayat oykusunu aktaranın; "insan ve davranışı"nı konu alan bir bilim dalında insanı aramak uzere yola koyulanın, yolu uzerinde kendi kendisiyle carpışıp da kendine rastlaması ve sonrası sırasında duyduğu şaşkınlığın yanında hic kalır. Anlattığı, bu toprağın cocuklarından birinin, once kentin aynasında, sonra uzak bir kıtada, Amerika’da, farklı bir kulturun aynasında bıraktığı goruntude kendini ve kulturunu fark etmesinin kahkaha ve gozyaşı dolu oykusuydu... Anlatan, burada ve orada, 45 yılını psikoloji bilimine vermiş biri olunca, anlatılan da sadece o aynadaki goruntuyu aktarmaktan, sergilemekten ibaret kalamazdı elbette. "Fark ediş"ti anlatılacak olan... (Sadece birbirimizin değil), nasıl? kendi yaşamlarımızın "da" catlak ve aralıklarında yaşıyor, yaşayabiliyor olduğumuzdu sergilenecek olan. Anlattı. Hayat oykusunde... "insanlık hali" dile geldi. "Burada" ve "orada"... "Ya... o?" sorusuna iki ciltlik bir yanıt.

Canan DilÂ

Yayınevi: İş Bankası Kultur Yayınları

Basım Yılı: 2005

Aranabilir PDF + Toplam 35 MB

Mediafire

1. Kitap

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

2. Kitap

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.