Yasağın olmadığı ya da delinemediği toplumların Bekri Mustafa'sı olamaz. Bekri Mustafa, 4. Murad (1623-1640) devrinde, icki yasağının en şiddetli uygulandığı bir zamanda, yasağı delme başarısıyla sembol olmuş bir kahraman, bir fıkra tipidir. Kendisi gibi yaşayanlar icin temsilcilik, sozculuk ve liderlik yapmıştır. Bu topumsal onay, onu one cıkarırken Bekri Mustafa temsil ettiği insanlar ve yaşama bicimleri icin fırsatlar oluşturup alanlar acmıştır.
Ayyaş anlamıyla Bekri sıfatı, Turk - İslam kulturunun sembol ismi Mustafa adıyla tezat oluşturur. Bu tezat, Bekri Mustafa'nın sıra dışı yaşayışı ile Osmanlı - Turk kulturunun mutedil insan tipi arasında da gorulur.
Bekri Mustafa'nın bu duzen icerisindeki yeri neresidir? Bekri Mustafa, ne duzene uyar ne de duzeni yıkar. O, bentleri yıkmadan kendi mecrasına akar.
Bekri Mustafa; ickicilerin, ayyaşların sevdiği, saydığı ve şerefine kadeh kaldırdığı bir "Baba"dır, aynı zamanda kendisini bir evliya ve mezarını da turbe kabul eden halkın, dileklerini, dualarını ulaştırmak icin medet umduğu bir zattır. Bu kitapta,
"Aydınlar arasında en aydın bir kafayım
Uzun sozun kısası ben Bekri Mustafa'yım!"
diyen Bekri Mustafa'yı tanıyacak ve hakkında anlatılan fıkraları, latifeleri, hikayeleri bulacaksınız.
Baskı Yılı: 2010
Sayfa Sayısı: 320
Yayınevi: Muhur Kitaplığı
ISBN: 9786054268177
Aranabilir PDF + 5.58 MB
Yandex
Mediafire