• 17-07-2022, 18:54:18

“1912 haziranında uc, temmuzunda beş Ermeni okulu bitirdik ve mulÂzım-ı sÂnî [teğmen] rutbesiyle Osmanlı ordusunun hizmetine ilk Ermeni subaylar olarak girdik. O yılki mezunlarımız ordulara kurayla dağıtıldılar. Ben şanslıydım, 4. Ordu’yu, Erzincan’ı cektim. 1912 yazında, belime takılı kılıcım, parlayan duğmelerim ve apoletlerimle gururlu ve mutlu, memleketimde idim…” Kalusd Surmenyan, II. Meşrutiyet doneminde Harbiye’den mezun olup Osmanlı Ordusu’nda muvazzaf subay olarak gorev yapan Ermenilerden biriydi ve Birinci Dunya Savaşı’nın sonuna kadar orduya hizmet etti. Savaş sırasında geri hizmete alındıktan sonra katliamların yaşandığı Sansa Vadisi’nde gorev yaptı. Tehcir sırasında gorevini terk edip ailesini kurtarmak icin kervanların peşinden yollara duştu, Ermeni halkının yaşadığı trajediye bizzat tanıklık etti. Surmenyan’ın anılarını Ermeniceden ceviren ve yayına hazırlayan Yaşar Tolga Cora, anı turu eserlerin tarihî “hakikati” ortaya cıkarmasındaki zorlukları dikkate alarak, Osmanlı Ermenilerinin Birinci Dunya Savaşı sırasında yaşadığı trajedinin ayrıcalıklı bir Ermeninin hayatını dahi nasıl etkilediğini inceliyor. Bu kısa anı kitabı, geleceğine ve kariyerine dair hayalleri 1915’te kaybolan bir Harbiyeli Osmanlı Ermenisinin hikÂyesini ve onun gozunden halkının yaşadıklarını okuyucuya sunuyor.

Ceviri: Yaşar Tolga Cora

Yayın Tarihi: 30.03.2015

ISBN: 9789753333245

Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

Sayfa Sayısı: 138

Aranabilir PDF + 3.83 MB

Mediafire

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Yandex

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

[/HIDE]