• 17-07-2022, 18:54:02

Telos'un yeni kitabı Cemal Dindar'ın Bi'at ve Ofke - Recep Tayyip Erdoğan'ın Psikobiyografisi'nden sonra yazdığı ikinci psikobiyografi incelemesi: Tarih Oncesi Kopekler Havlıyor - Cemal Sureya'nın Psikobiyografisi.

Cemal Sureya, kendi hikÂyesini guncesinde, soyleşilerinde ve elbette şiirlerinde neredeyse bir kavmin hikÂyesi gibi ve bir soylence inceliğiyle anlatmıştı. Surgunluğu, erken anne kaybı ve bunun kadınlarla ilişkilerine duşen golgesi, babası ile ve gercekte her turlu otorite temsili ile tekinsiz bir mesafede duruşu… Hayatını şoyle ozetlemişti, bir soyleşisinde: "1931 yılında doğdum. Annem cok kucukken oldu. 1948'de Dostoyevski'yi okudum. O gun bugun huzurum yoktur."

Bu psikobiyografi; cok kucukken anneyi kaybetmeyi bir uca, on yedi yaşında Dostoyevski okumayı ve bu tutkunun bir daha hic kaybolmayışını diğer uca koyup bunları nasıl bağlayabileceğimize dair bir oneri de… Yazar, Cemal Sureya'nın hayatı ve şiirinden yola cıkarak Anadolu ruhsallığında anacıllık-ataerki ve şaman kimliği - imam kimliği gerilimlerine dair bir kuramsal cerceve de sunuyor. Bu kitapta, coğrafyadaki 'olum-kalım duygusu'na, aynı anlama gelmek uzere yas-icinde gocebelik hallerine ve yasın erosa donuşturulme mucadelesine dair cozumlemeler de var… Yazarının onsozde andığı unlu deyişle: "Anlatılan senin hikÂyendir." Anlatılan hepimizin hikÂyesi.
    (Tanıtım Bulteninden)

Baskı Yılı: 2015
    Yayınevi: Telos Yayıncılık

Aranabilir PDF

Mediafire

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.