Doğduğumda henuz Cumhuriyet kurulmamıştı. Bu acıdan 'Cumhuriyetle Buyudum' diyebilirim.
Cocukluğum ve ilkokul yıllarım Harf Devrimi, Tevhid i Tedrisat, Medeni Kanun vb. devrimlerin uygulanmaya başladığı yıllardı. Ortaokul ve lise yıllarımı Robert Kolejde gecirdim. Yahudi asıllı Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak İkinci Dunya Savaşı gunlerini yaşadım. Değişen İstanbul ve Turkiye'yi gozlemledim. Kolejde Tarih Hocamız Cami Baykurt'un kişiliğimin gelişiminde emekleri coktur. Sol fikirlere bu donemde inanmaya başladım. Universiteye başladığımda 'artık bir şeyler yapmak gerekir' anlayışıyla Şefik Husnu'nun kurduğu yasal TSEKP'e (Turkiye Sosyalist Emekci ve Koylu Partisi) yakınlığını bildiğim İstanbul Yuksek Tahsil Genclik Derneğini arkadaşlarımla birlikte kurduk. Hur Genclik gazetesini yayınladık. Ardından gozaltılar, tutuklamalar geldi.
Bir aracı vasıtasıyla Bursa Cezaevinde yatan NÂzım Hikmet ve arkadaşlarının dokuduğu kumaşlar, bana geldi. Buyuk bir heyecan ve şevkle bu kumaşları satarak gelirinin NÂzım'a ulaşmasını sağladım.
Turkiye İşci Partisi kuruldu. Mehmet Ali Aybar'ın teşvikiyle partiye katıldım. Yaşamımın en guzel gunlerini Partide gecirdim. 15 sosyalist milletvekilini TBMM'ye yolladık. Yeni arkadaşlar dostlar yoldaşlar edindim.
Birleşmiş Milletlere bağlı FAO ( Uluslar arası Gıda Orgutu) projeleri icin Afrika'ya gittim. Kara Afrika'nın makûs tarihini değiştirme uğruna yurutulen ulusal bağımsızlık mucadelelerine tanıklık ettim. Elimden geldiği kadar Mozambik'te sosyalist kuruculuk calışmalarına katıldım. Bircok Afrika ulkesini gezdim.
Emekli olup Turkiye'ye donduğumde NÂzım Hikmet Kultur ve Sanat Vakfı yeni kurulmuştu. O donemden bugune halen bu Vakıfta gonullu olarak buyuk bir kıvancla calışmaktayım.
Derleyici: Ersin Tosun
Derleyici: Mehmet Uner
Yayın Tarihi: 01.06.2013
ISBN: 9786054513130
Yayınevi: Tustav
Sayfa Sayısı: 330
Aranabilir PDF +13.61 MB
Yandex
Mediafire