• 17-07-2022, 18:05:54

Muge Tuzcuoğlu: Kimliğimdeki doğum yılım 1983; 12 Eylul askerî darbesi ailem ve memleketimdeki derin izlerini, 80' doğumlu butun genclerde olduğu gibi, bugun bile uzerimde barındırır. Ankara'da gecen butun okul hayatımı, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakultesi'ndeki Antropoloji eğitimi ile bitirdim. Hayatımı etkileyen donemlerden biri, 2002-2007 arasında Evrensel gazetesinde gazeteci olarak calışmamdır. Bir diğer donum noktası ise Ankara'yı, okulu ve gazeteciliği birden anlamsız bulup bıraktıran bir başka olaydı: Uğur Kaymaz'ın oldurulmesi. Onun haberini yapmak artık bana yetmiyordu ve boylelikle 2'008'de Diyarbakır'a aldığım otobus biletinin temeli hazırlanmıştı. 3 yıla yakın bir suredir Diyarbakır'dayım. Hopalı-Laz bir genc kadın olarak Diyarbakır'da cocuklarla calışıyorum. Halen, yoksullukla ilgili calışmalar yuruten Sarmaşık Derneği'nde yoneticilik yapıyorum. Butun bunların yanı sıra; benim en oz gecmiş ve geleceğimi; insanlara dair anlattığı hikÂyeleri ve insansevertiği ile babam ve butun yaşamımı beraber gecirdiğim, yanımda buyuyen "cocuk" kardeşim şekillendirmektedir..."Ben bir taşım!" demişti bir baba. "Ben cocuklarımın elini toprağa değdirmiyordum, kıyamadığım icin. Bir gun oldu, ikisini birden yitirdim. Ben buna katlanabiliyorsam; demek ki ben bir taşım!"... Anneleri-babaları, siyasetciler anlattı bugune kadar bu savaşı. Bu kitapta bu sefer faili mechul cinayetlerde oldurulenlerin, binlerle ifade edilen koy boşaltmalarına uğrayan ailelerin, binlercesi cezaevinde olan Kurtlerin, dağda yaşamını yitiren gerillaların cocukları, kardeşleri yani bu savaşın ucuncu kuşağı sozu aldı. Onlar anlattıkca, Kurt sorununun hesapladığımız sayılardan katbekat fazlası olduğu ve hesap edilemeyen bir gerceklik olan bu savaşın sonuclarının, gun gibi ortada olduğunu gosterdiler. Kurtlerden sadece dilleri, kulturleri, kimliklerinin esirgenmediğini, cocukluklarının yani bugunun cocuklarının da esirgendiğini anlattılar. Yaşadıklarını, sırasıyla anlattıklarında, cocuklar da inanamadı hayatlarına: "Hepsini ben mi yaşamışım?" diyerek. Ve evet, ne yazık ki hepsini onlar yaşamışlardı..

Yayın Tarihi: 01.01.2011
    ISBN: 9786054156566
    Yayınevi: Evrensel
    Sayfa Sayısı: 148

Aranabilir PDF + 1.02 MB

Yandex

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Mediafire

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

[/HIDE]