"Reşad Paşa’nın biri erkek diğeri kız olmak uzere Ali ve Suad adlarında iki cocuğu vardır. Suad Hanım cok genc yaşta bir hastalığa yakalanır. Ancak iyileşemez ve vefat eder. Reşad Paşa cok sevdiği kızı adına bir cami yaptırmaya karar verir. Damadı Duyunu Umumiye Komiseri bulunan Said Bey ile birlikte kendi arazisi uzerine cami inşa ettirir. Caminin yapılış nedeni kimi kayıtlarda bu şekilde yer alsa da Suadiye Camisi İmamı Hatibi İzzet Bıyıklı eski cemaatten oğrendiğini şoyle aktarıyordu bana:

“Suad Hanım hasta yatağındayken ‘Benim ziynetlerimle, paramla pulumla bir cami yapılsın’ diyor. Yani onun vasiyeti buraya cami yapılması yonundedir. Cemaat boyle demişti.”

Ahmed Reşad Paşa, camiyi yaptırdığı yıllarda bolge hangi adla anılıyordu bilemiyorum ama daha once de soz ettiğim gibi “Domuzdamı” olarak bilindiği de bir gercek. Ama semt kısa bir sure sonra bir ada kavuşacaktır. Suad Hanım’ın yok oluşu bir varoluşun nedeni olur. Adına yapılan camiden dolayı bolgeye Suadiye denmeye başlanır." Cuneyt Altunc

Suadiye Suadiye - Cuneyt Altunc - 2010 (İstanbulum Serisi)

Gizli İçerik:
Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.