Banker Skandalının Perde Arkası - Emin Colaşan - 1984

Turgut Ozal Turkiye’nin ekonomik sorunlarını bazılarına gore doğru, bazılarına gore yanlış olan yontemlerle cozmek icin yoğun caba harcadı. Bu surec icerisinde başına pek cok şey geldi. Cok ilginc olaylar yaşadı ve yaşattı. Bunlardan biri de bankerler olayı idi.

Ozal banker olaylarından ve Kastelli’nin kacmasından kısa bir sure sonra gorevinden Maliye Bakanı Kaya Erdem’le birlikte istifa etti. Herkes, renkli ve babacan kişiliği ile "Turgut Ozal doneminin sona erdiğini" zannederken, bir sure sonra Turgut Ozal bu kez Başbakan olarak karşımıza cıktı.

12 Eylul doneminde gerek Turgut Ozal'ın ve gerekse Kaya Erdem’in istifalarının buyuk olcude nedeni olan banker olayını Turk toplumunun onemli bir kesimi yaşadı. Bankerler buyuduler, palazlandılar, yuksek faiz verdiler. Sonra da ya battılar ya kactılar.

Ortaya yuzbinlerce bankerzede cıktı. Ulkede bir askeri yonetim olmasaydı, hukumetleri yerinden oynatacak ve ortalığı birbirine katacak calkantılar ve olaylar olurdu. Bunlar askeri yonetim sayesinde olmadı. Ama sonucta pek cok kişi, bankere yatırdığı tasarruflarının arkasından sadece bakakaldı.

Once bankerler battı. Sonra Kastelli kactı. Ardından bazı bankalar battı.

Kastelli bir devdi. Bir imparatordu. Ya da oyle zannediliyordu. Butun bu gelişmeler ve olaylar olurken, Turkiye belki de tarihinde yaşamadığı ilginc olaylar yaşadı. Bu olayların iki ayrı bolumu vardı. İlk bolumu hep birlikte yaşadık, hep birlikte tanık olduk. İkincisi ise "Perdenin arkasında" yaşanan bolumdu. Bu ikinci bolumu hicbirimiz bilmiyorduk. Bilemezdik te. İşte bu kitabımızda biz bu bilinmeyen bolume ışık tutmaya ve bilinmeyenleri "bilinir" duruma getirmeye calıştık. Konunun kamuoyu tarafından hic bilinmeyen "Perde Arkasını" araştırdık. Ortaya renkli, carpıcı ve bilinmeyenlerle dolu bir tablo cıktı.

EPUB:
Gizli İçerik:
Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

PDF:
Gizli İçerik:
Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Tarama ve duzenleme bana aittir.