E. H. Carr, kendisinden sonra Marx?ın hayatını yazacak meslektaşlarına gore bir acıdan şanssız başka acılardan şanslıydı. Şanssızdı cunku Marx?ın eserlerinin tamamına, donemin onemli portrelerinin butun eserlerine, yazılarına ulaşma imkÂnından yoksundu. Şanslıydı cunku Enternasyonal?e katılmış sosyalistlerin hayattaki yakınlarına, broşur, ilan, hiciv, gazete yazılarına ya da mektuplarına ulaşma, bazen toplantılara katılmış insanlarla tanışma fırsatı vardı.

Karl Marx, İkinci Dunya Savaşı oncesinde, Avrupa?da diktatorluklerin kurulduğu bir donemde, muhafazakÂr bir bakış acısı ile yazıldı. Karşımızda butun bu muhafazakÂr auraya rağmen, ele aldığı portrenin hakkını veren, ele aldığı konuları en ince ayrıntılarına kadar araştıran, olaylar arasındaki bağlantıları hassas bir gozle aktarmayı ihmal etmeyen ve guzel yazılmış, zevkle okunan bir biyografi var.
...kimi zaman soylendiği gibi olgular kendi adlarına konuşmazlar, ya da konuşsalar bile hangi olguların konuşacağına karar veren tarihcidir; tarihci meydanı tumuyle onlara bırakamaz. Ve de en bilincli tarihcinin kararı ?ne yaptığının cok iyi bilincinde olan tarihcinin kararı? başkalarının yanlı olarak gorebileceği bir bakış acısı tarafından belirlenir.
EDWARD HALLETT CARR


Sayfa Sayısı : 367

Baskı Yılı : 2010

dedo11 tarafından yenilenmiştir.

Gizli İçerik:
Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.