Yaban Cilekleri', 'Yedinci Muhur', 'Persona' gibi filmlerle sinema tarihine damgasını vuran, başta 'Bir Duş Oyunu', 'Kuduz' ve 'Caligula' olmak uzere 100'e yakın oyun sahneye koymuş usta yonetmen Ingmar Bergman'ın bundan yirmi yıl once yazıp yayınladığı anıları, 'Buyulu Fener'de toplanıyor...

Gizli İçerik:
Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Filmlerimdeki ritim masa başında senaryodan doğar, kamera karşısında da yaşamaya başlar. Her tur doğaclama bana yabancıdır. Eğer cabuk karar vermeye zorlanırsam ter icinde kalır ve korkudan kaskatı kesilirim. Film cekimi benim icin ayrıntılı planlanmış bir yanılsamadır; yaşadıkca bana daha da aldatıcı gorunen bir gerceğin yanılsaması. Film, belge olduğu zamanın dışında bir duştur. Bundan dolayı Tarkovski sinema yonetmenlerinin en buyuğudur. O, duşsel mekÂnlarda bir uyurgezerin guveniyle hareket eder, hic acıklama yapmaz. Zaten ne acıklayacaktır ki! Duşlerini butun iletişim araclarının en zoru, ama bir anlamda en isteklisi aracılığıyla gorunur kılabilen bir gozlemcidir. Ben, butun hayatım boyunca onun buyuk bir doğallıkla dolaştığı kapıları yumrukladım durdum. Ama bu kapılardan iceri ancak birkac kez suzulmeyi başarabildim....

Buyulu Fener - Ingmar Bergman - Gokcin Taşkın - 2011- 349 sayfa 5.93 MB Pdf