• 17-07-2022, 17:26:15

Yitik Korku, cağdaş İspanyol şairi Rafael Alberti'nin ozyaşamsal birikimini oluşturuyor. Alberti, ic savaş oncesi İspanyasındaki cocukluk yurduna doner anılarında. Yaşama tanıklığını bu donuş surecinin gercekliğiyle yansıtır. İc dunyasının derinliklerini, dil yurduna acılan evrenin gizemli yanlarını o cocukluk anlarından başlayarak anlatır. Poetik yolculuğunun kaynaklarına dondurur okuru. Yitik korusunun imgeleminde onun yurdunun renklerini, sanatcı kimliğinin izlerini buluruz. "Kendimi Arap-Enduluslu-İtalyan-Cinli sayıyorum", diyen Alberti'nin duyarlı, icli, cağcıl sesini getirir Yitik Koru. Yaşamının 1931'e kadarki donemini kapsayan bu kitap, Alberti'nin yaşadığı yuzyıla tanıklığını icerir. Omrunun 39 yılını surgunde (Arjantin, Roma ve Paris'te) geciren Alberti; yaratıcılık savaşının en guzel yıllarını cocukluk belleğinin ilk izlerinden başlayarak; surukleniş, savruluş gunlerinin cağcıl sesiyle okura aktarıyor. Duyarak, iclenerek yuzleşilen an'ların gercekliğini yaşarcasına onun tanıklığına katılacaksınız.

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

DENİZ. DENİZ

Deniz. Deniz.
    Yalnız deniz!

Neden getirdin beni, baba,
    sen bu şehre?

Neden kopardın, baba,
    beni denizden?

Duşlerimde kopukler
    yureğimi kancalar
    demir alırcasına.

Neden surukledin baba,
    beni buraya?

Rafael ALBERTI Ceviren : Cevat CAPAN

Rafael ALBERTI

(
    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.
    )...... Cin'e yaptığı bir yolculuğun ardından 1961-76 arasında coğunlukla İtalya'da yaşadı. 1976'da İspanya'ya dondu, 1977'de yine komunist partisinden aday olarak Cádiz'den milletvekili secildi ancak bir sure sonra kendini sanatına adadığını belirterek bu gorevinden ayrıldı. İspanya İc Savaşını, diktatorluk ve surgunu, sıla ozlemini yoğun bicimde yaşayan Rafael Alberti bir yandan cağdaş akımlara bir yandan da toplumcu geleneğe yaslanan şair kimliği ile cağdaş şiir sanatının ve 20. yuzyılın en buyuk İspanyol şairlerinden biri olarak kabul edilir.