• 17-07-2022, 17:24:08

Yaşlanan her insanın icinde bir hatırat yazma hevesi vardır. Bu bir yerde kendi başından gecen olayların kendisi icin cok onemli olması kadar, omrun son demlerinde gosterilecek bir varlık belirtisidir.
    Ben, gecip giden şunca yıllık hayatıma donup baktığımda «yazmaya değer olan ne var» diye kendi kendime sormuşumdur.
    Turk sinema dunyasının yaşayan en eski temsilcilerinden biriyim. Belki de tek kaldım. Omrumun altmış beş yılı sinema ile ic ice gecti. İlk konulu Turk filmini cekenlerden biriyim.
    Hayatımın sadece sinema ile ilgili yonleri dahi bana bu hatıratın yazılmasını gerekli kılacak zenginlikte gorundu.
    Ayrıca bir asker ailesinin, asker evladı olarak yaşadığım tarihî olaylar vardı. Bunlar da Turk tarihine ışık tutabilirdi, ozellikle meşhur Sultanahmet Mitingi?nde Halide Edib Adıvar?ın nutkunu filme cekmiş olmam, tarihle - sinemayı birleştiriyordu. Mustafa Kemal Ataturk ile defalarca goruşmuş olmam, ona ozel olarak cektiğim filimleri gostermem hatıratımın tarihi cephesine kıymet kazandırmaktadır. Bunun gibi Enver Paşa, Sultan Reşad ve daha bircok tarihî şahsiyet ile munasebetlerim olmuştur.
    Uzun bir omur surdum. Her zaman benimsediğim ilkelere sadık kaldım, duzenli yaşadım, cok calıştım. Dustur edindiğim prensipler sayesinde cok kotu durumlardan fevkalade başarılara ulaştım. Hayatımın seyri icinde bu başarıların nelere mal olduğunu hatıratımı okuyanlar goreceklerdir.
    Buradan da yeni nesillere bir ibret cıkarılabileceğini duşunuyorum. Hatıratımın vucut bulmasında desteğini gorduğum buyuk rejisor, iyi insan Metin Erksan?a ve yazım sırasında bana yardımcı olan hikayeci Mustafa Kutlu?ya teşekkur ederim.

Cemil Filmer

Sayfa Sayısı : 222

Baskı Yılı : 1984

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.