" Bir gun Buyuk Millet Meclisi karşısında, herhangi bir milli eğitim bakanı Zorunlu oğrenim cağında bulunan cocuklarımızın hepsini okutmakta olduğunu ve her koyde okul ve oğretmen bulunduğunu soylemek mutluluğuna kavuşursa, o zaman Cumhuriyet ilkoğretimde cizmiş olduğu ereğe varmış olacaktır. Ben bu mutlu ardılımı şimdiden gozlerimin karşısında goruyorum. Onun sevincli, akyazılı mutluluğunu goruyorum. Demek Efendiler; bu ereği pek uzakta gormuyorum "
" Hepiniz kabul edersiniz ki, milli eğitim sorunu baştan sona dek bir bilim ve uzmanlık sorunudur. Milli eğitimde atılacak her adım incelemeyi, denemeyi ve ayırdetmeyi gereksinir'. Onun icindir ki, herhangi bir milli eğitim bakanı boyle bir takıma (zumreye) dayanmadıkca başarılı olamaz. Genel eğitim sorunlarında danışmasız hicbir karar vermemek ve her zaman en genc oğretmenden, en buyuk ustatlara dek butun meslektaşlarımızın goruşlerini toplamak temel ilkelerimizdendir. "
Mustafa Necati
(22 Nisan 1928. Turkiye Buyuk Millet Meclisi'nde Bakanlık gecingesi (butcesi) goruşulurken)
(22 Nisan 1928. Turkiye Buyuk Millet Meclisi'nde Bakanlık gecingesi (butcesi) goruşulurken)