[CENTER] acılışının 90. yılı dolayısıyla 23 Nisan 1920 ile 23 Nisan 2010 tarihleri arasında gorev alan milletvekillerinin albumu hazırlandı. Albumde, 11 bin 752 milletvekilinin fotoğrafı ve oz gecmişi bulunuyor.
TBMM - Meclisin acılışının 90. yılı dolayısıyla Meclis Başkanlığı tarafından 4 cilt halinde bastırılan ''1920-2010 TBMM Albumu''nun dağıtımına başlandı. Albumde 23 Nisan 1920-23 Nisan 2010 doneminde gorev yapan milletvekillerinin, secildikleri donemler itibariyle fotoğrafları ve kısa oz gecmişlerine yer verildi.
Albumde yer alan yasama organı uyelerinin belirlenmesinde, sicil kutuklerine işlenmiş olmaları esas alını. Meclise katılmadan veya katıldıktan sonra uyelikleri duşenlerden sicil kutuklerine işlenmiş olanların erişilebilmiş bilgileri ve fotoğraflarına ulaşılarak albumde yayınlandı.
11 BİN 752 UYE
1920-2010 arasındaki 23 yasama doneminde toplam 10 bin 770 milletvekili; 1961-1980 tarihleri arasında 496 Cumhuriyet Senatosu uyesi; 1060-1961 tarihleri arasında 38 Milli Birlik Komitesi uyesi ve 280 Temsilciler Meclisi uyesi olmak uzere toplam 318 Kurucu Meclis uyesi; 1980-1983 yılları arasında Milli Guvenlik Konseyinin 5 uyesi ve Danışma Meclisinin 163 uyesi olmak uzere toplam 168 Kurucu Meclis uyesi gorev yaptı. Yasama donemlerinin tamamının toplam milletvekili sayısı ise 11 bin 752.
Milletvekillerinin oz gecmişleri, secildikleri doneme gore duzenlenen albumde, Cumhuriyet Senatosunun secimlerinin A, B, C ve D grubu iller ile kurada belirlenen iller icin 1960-1980 arasında 19 kez secim yapılması nedeniyle tekrardan kacınmak amacıyla milletvekillerin oz gecmiş bilgileri ilk secildikleri donem esas alınarak veriliyor.
UNVAN VE LAKAPLAR
Milletvekillerinin oz gecmişinde, fotoğrafının altında adı, soyadı, partisi, doğum yeri, doğum tarihi, ana-baba adı, bitirdiği son okul, uzmanlığı, akademik kariyeri, bildiği diller, yaptığı gorevler, parti genel başkanlıkları, yasama gorevleri, komisyon başkanlıkları, bakanlıkları, aldığı odul veya madalyalar, medeni durumu ile olum tarihleri bilgisine yer veriliyor. Medeni durum ve cocuk sayılarına ilişkin bilgiler ise donem tarihine gore yazılmış, vefat eden cocuklar da cocuk sayısına eklenmiş olarak albumde bulunuyor.
Milletvekillerin albumdeki unvan ve lakaplarına da yer veriliyor. Tekke ve zaviyelerin kapatıldığı 1925'e kadar milletvekillerinin oz gecmişinde bulunan postnişin, tarikat şeyhi gibi unvanlar ile Soyadı Kanunu yururluğe girdiği 1935'e kadar milletvekillerinin adlarının onunde yer alan hafız, hacı gibi sıfatlar ile adlarının sonunda yer alan bey, efendi, ağa, paşa gibi lakaplar da kayıtlara gectiği şekliyle korunarak yer veriliyor.
Secildikleri tarihteki partilerin adları bilgisinin de yer aldığı albume, secim mazbataların incelenerek, ozluk dosyalarındaki parti değişikliklerine ilişkin belgeler ile farklı birimlerde bulunan belgelerin bilgisayar ortamına aktarılarak izlenmesi sonucu elde edilen bilgiler konuldu.
Milletvekillerin fotoğrafları, Genel Arşiv ile Personel ve Ozluk İşleri Mudurluğu arşivinde bulunan fotoğraflar taranmasının yanı sıra Turk Parlamento Araştırma Grubu tarafından temin edilen fotoğrafların da dijital ortama aktarılmasıyla tespit edildi. 35 binin uzerinde fotoğraf taranarak 11 bin 804 fotoğraf albumde yayımlandı.
4 CİLT, 1956 SAYFA
Yasama meclislerinin tarihsel akış tablosu, donem sayıları hakkındaki Başkanlık Divanı kararları ve Genel Kurul kararı ile Meclis, Cumhuriyet Senatosu ve Kurucu Meclis Başkanlarının isim listelerine de yer veriliyor.
Yasama donemlerinin on kısmına donemde gorev yapan TBMM Başkanlarına ilişkin ayrıntılı oz gecmiş bilgisi bulunuyor. TBMM'nin calıştığı yapılara ilişkin fotoğraf ve bilgiler ise binalara taşınılan donemin başında yer alıyor.
Kaynak eserler arasında yer alacak olan 4 ciltlik TBMM Albumu 1956 sayfadan oluşuyor. Ayrıca, cilt başlarında yer alan acıklayıcı bilgiler ise 76 sayfa tutuyor.
1. Cilt
2. Cilt
3. Cilt
4. Cilt
5. Cilt