Ufuk Otesi Yayınları
Yazardan
Bu kitabı yazıp yazmamak, daha doğrusu yazılanları yayınlayıp yayınlamamak hakkında cok duşundum.Birincisi,hÂl icinde yaşadığımız olayların tarihini yazmak cok zordur. Hayat acımasızdır on beş,on altı yılda cok şeyi değiştirir,bu yuzden olculer,ayarlarlar da değişir.Dun onemli olan bugun cok onemsiz hale gelebilir.Dun cok kolayca halledilen bir mesele bugun hastalık gibi cemiyeti sarıyor.Zamanın değirmeni acımasızlıkla insanlan oğutuyor, dun unutulmaz ve buyuk gorulenler bugun hatırlanmıyor veya aksi oluyor.Edebiyat tarihin hakimidir derler,lÂkin yaşananlar tarih olmadan,zamanın tarafsız incelemesinden gecmeden hakimlik yapmak,adalet bakımından cok riskli bir iştir.Anlattığım olaylara iştirak etmiş insanların coğu halen yaşıyorlar.Mucadeleye bir milyondan fazla insan katılıyorsa, orada her birinin ayrı bir yeri ve mucadelesi vardır. Herkes, bu meseleye dokunan yazılarda kendini gormek istiyor, kendini gormeyince de başkalarını inkÂr ediyor.
Diğer taraftan gonlumde cay gibi akarak kendi yatağını bulan bu kitabın yazılış sebebini acıklamak istiyorum.Bu,gercekten, tarihimizin onemli bir devri hakkında benim hatıralarımdır;aklımda kalanların ve bildiklerimin bir kısmıdır.Ama,aynı zamanda olayların yalnız siyasi ve tarihi tahlili değil hem de edebi tahlilidir.Her şey tarihi gerceklerle edebi tahayyul arasında gecer
Sabir Rustemhanlı