• 17-07-2022, 16:50:36

- Meclis Reisi Ahmet Rıza Bey kanaatini şu mantıki hukme bağladı: ne yapalım ki, bizim mebuslarımız arasında ' İstanbul babamsa, Atina anamdır ' diyenlerle "Ben Osmanlı'yım, fakat asla Turk değilim" diye haykıranlar da mevcuttur. "Ayrıca mecliste Yunan, Rus, İngiliz, Fransız, Sırp, Rumen, Alman ve hatta İspanyol maksatlarına hizmet etmeyi din, ırk, cibilliyet, mizac ve menfaat icabı sayanlar maalesef bulunmaktadır."

- Şuphelerin ardında korkunc hakikatlar yatıyordu. Osmanlı Mebusan Meclisi'nin seciminde, Rum ve ermeni Patrikhaneleri aklın guc alabileceği paralar harcamışlardır. Teşkilat-ı Mahsusa, bir muddet sonra dehşetle gordu ki, ayırıcılık ve boluculuk didinmeleri kadrosu, sadece Turk ve Musluman olmayan mebuslardan gelmiyor. Bunlar icinde maalesef İttihat veTerakki kadrosunda on planda yer almış kişiler vardır.

- Mahmut Şevket Paşa Talat Bey'e:
    "Fikriniz mahduttur", dedim; "bu mahdudiyet icinde vaziyeti tayinden acizsiniz. İhatalı bir fikriniz yoktur. Yarım alimlerdensiniz. Bu memleket en cok bu gibilerden zarar gormuştur." Talat Bey İttihat ve Terakki Partisi genel başkanıydı ve gercek iktidar bu partideydi. Mahmut Şevket Paşa'nın sozleri, birkac ay sonra İttihat ve Terakki'nin Paşa'ya yapılacak suikaste goz yummalarının sebeplerinden birini gostermekedir.

- Mahmut Şevket Paşa, 11Haziran 1913 gunu otomobille Harbiye Nazareti'nden Sadaret'e (Başbakanlık) giderken yolda pusuya duşurulerek yaveriyle beraber şehit edilmiştir.

tarama benim değil
    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.