• 17-07-2022, 16:47:09

Hayat ve Hatıratım olarak bilinen 4 ciltlik kitabın ilk iki cildinde kendi hayatını ve hatıralarını, ikincisinde İnonu ile ilgili anılarını son cildinde ise Ataturk ile ilgili anılarını anlatır. Bu kitabında her ikisine de ağır ithamlar, zaman zaman yapılan ihanetin boyutunu hazmedemediğinden, ifadeleri mevcuttur. Anılarında İnonu'nun Kurt, Abdulhalik Renda'nın Arnavut, Rauf Orbay'ın ise Kafkasya kokenli olduğunu iddia etti. Mustafa Kemal'in ise I. Dunya Savaşı'nda hızla yukseldiği Canakkale cephesinden beri Almanlarla işbirliği yaptığını one surdu.

Anılarını 1935 yılında, British Museum'a, 1960 yılına kadar yayımlanmamak kaydıyla gonderir. Altındağ Yayınları tarafından mikrofilm olarak getirilen "Hayat ve Hatıratım"ın ilk iki cildi, 1967 tarihinde tek cilt olarak ve sansurlu bir şekilde yayınlanmış olmasına rağmen 5816 sayılı Ataturk'u Koruma Kanunu kapsamında toplatılmıştır. Bunu uzerine, yayınevi son iki cildi aynı yıl icinde ayrı ayrı ciltler halinde sansursuz bir şekilde yayınlamış, ancak bu ciltler de toplatılmıştır. Yıllar sonra ilk uc cilt sansurlu bir şekilde tekrar piyasaya surulmuştur. Kitabın orjinali ve sansursuz baskısı Turkiye Cumhuriyeti'nde yasaklanmıştır. Genclik yılları, Kurtuluş Savaşı, Topal Osman olayı ve Lozan Antlaşması donemini anlattığı bolumler ise dikkate değer bilgiler icermektedir.
    (http://tr.wikipedia.org/wiki/Rıza_Nur)

Dr. Rıza Nur, Hayat ve Hatıratım (Paris 1929), Altındağ Yayınları, İstanbul, 1967, 4 cild (şeklen 3 cild halinde), 2005 sayfa.(http://tr.wikipedia.org/wiki/Rıza_Nur)

Alıntıdır.

Cilt 1:
    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Cilt 2:
    Gizli İçerik:

Cilt 3:
    Gizli İçerik:

Yukarıda verdiğim bilgilere rağmen aynı yayınevinin 4. cilt baskısı da elimde mevcut. Sanırım konuyu bilenlerin bilgi vermesine ihtiyac var.

Cilt 4:
    Gizli İçerik:

Yararlı olması dileğiyle.