• 17-07-2022, 16:42:26

ESERİ BUGUNKU DİL VE YAZIMIZLA SADELEŞTİREN BURHAN GOKSEL?İN ACIKLAMASI
    Kitabın yazarı; 1915 kışının ortasında, Enver Paşa?nın yonettiği ve doksanbine yakın Turk cocuğunun şehit olmasıyle sonuclanan
    "Sarıkamış Meydan Muharebesi?nin ust duzey komutanlarından İhsan Latif Paşa?dır. Kendisi ve hayatta kalan bazı Turk er ve subaylarıyle
    Rusların eline esir duşer. Dunyada hicbir ordunun yapamayacağı şekilde, Moskof Car Ordusu mensuplarının ağır, cirkin ve acımasız
    muamelesine maruz kalarak Sibirya?nın ortasındaki "CİTA ESİR KAMPI"na surulur.
    Generalin ilk dakikadan itibaren verdiği bir karar vardır: Firar etmek, Turkiye?ye gelmek ve bir birliğin komutasını alarak tekrar
    Ruslara karşı savaşarak intikamını almak.
    Kitap, işte bu buyuk "Firar 0layı"nın hikÂyesidir. Bir yarbay arkadaşıyla beraber, bu kacışı plÂnlar, Sarıkamış?ta donmuş ayaklarıyla
    coğu zaman yuruyerek Sibirya?yı doğuya doğru gecerler. Cin?de Musluman Cinlilerin yardımını gorurler. İLERİ Gazetesinin acıkladığı
    gibi Japonya, Amerika, Avrupa uzerinden vatanlarına kavuşmaya muvaffak olurlar. Zevk ve heyecanla okunacağına emin olduğum bu akıl
    ermez macerada başarıya ulaşmalarında, ben onemli iki noktayı tesbit ettim: Bunlardan birisi, cok kuvvetli Vatan sevgisi ve Tanrı?ya
    inanışın verdiği "ustun manevi guc", diğeri ise bu kuşak subayların cok kuvvetli bir "temel oğretim gormeleri ve yabancı dil bilgileri?dir.
    Derin bir kultur ve genel bilgiye sahip olduğunu izleyeceğiniz İhsan Latif Paşa?nın Rusca, Fransızca, İngilizce, Yunanca ve Arapca?yı
    gayet iyi konuştuğunu ve yazdığını goreceksiniz. Hergun ve hatta her saati "Olum" ile karşı karşıya gecen macerada yenilmeyerek
    azmettiği ulkuye doğru ulaşmak icin bu manevi ve maddi guclerin insanı nasıl ayakta tuttuğu hepimiz icin ve hele geleceğe hazırlanan
    butun Turk cocukları icin buyuk bir "ornek ve ders" olacaktır. Tozlu kutuphane raflarından bu eseri bulup cıkaran ve beni vazifelendiren
    makamlara teşekkuru ve tebriklerimi sunmayı vazife sayıyorum.

Kultur ve Turizm Bakanlığı, 1988
    1000 Temel Eser Dizisi: 143
    159 sf. 4 MB.
    Tıpkıbasım PDF, Epub, Mobi.

Link:

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.