• 17-07-2022, 16:41:55

Cahide'yi en son Balıkpazarı'nda gordum. Sıkmabaş yapmıştı. Hanımefendi, bir emriniz var mı diye hatır soracak oldum. Mağrur bir edayla "Affedersiniz kiminle tanışıyorum" dedi. Ağlayarak ayrıldım yanından. Sonra cenazesine gittik.
    İSMET AY
    Cahide'yi Doktorun Hatası'nda seyrettiğim gun, afsunlaşrnış gibi cıkmıştım tiyatrodan. On yedi yaşındaydım ve kendisine erişme olanağı bulunmayan bir Olympos tanrıcasını gormuş olmanın, yureğimi allak bullak eden karmakarışık duygularıyla donmuştum okula.
    CETİN ALTAN
    Bugunku kuşaklara onun guzelliğini anlatmak sahiden olanaksızdır...
    Cahide'nin Suterazisi'ndeki evine giderken, Beyoğlu caddesindeki yuruduğu kaldırımda
    ihtilal oluyor sanırdınız.
    HİKMET FERİDUN ES
    Cahide'yi cok yakın bir tarihte Galatasaray'da gordum. Uzerinde itfaiye trenckotu gibi kırmızı bir trenckot, ayağında paramparca cizmeler vardı. Yuzu cok şişti. Bir an goz goze geldik. Başını cevirdi. Tanıdı mı tanımadı mı bilemiyorum. Ama bu, Cahide'yi son goruşum oldu.
    HALDUN TANER
    Sinema tarihleri Greta Garbo icin 'Unsterblicher Gabro' deyimini kullanırlar. Eskiler bunu 'Layemut Garbo' olarak Arapcalaştırmalardır. Turkcesi 'Olumsuz Garbo'dur. Ben bu deyimi Cahide Sonku icin kullanacağım: 'Olumsuz Cahide'.
    CETİN A. OZKIRIM

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.