Fredric Jameson, Postmodernizm ya da Gec Kapitalizmin Kulturel Mantığı, cev. Nuri Plumer, Abdulkadir Golcu, Nirengi Kitap, İnceleme: 2, Mart 2011, 558 s.
[Arka kapaktan]
“Fredric Jameson, olağanustu enerjisi ve yetkin bir şekilde Sophokles’ten bilim kurguya kadar kapsayıcı yazılarıyla Amerika’nın onde gelen Marksist eleştirmenlerinden birisidir. Postmodernizm, entelektuel bir tehditdir... populer sosyalist karamsarlıklara yonelik bir hazırcevaplığın yanı sıra aynı zamanda entelektuel bir şolendir.”
Terry Eagleton, The Irish Times
"Postmodemizm'in kapsam ve derinliği, kapsayıcı bir teori olması, mimarisi, filmi, videosu ve ekonomisi gercekten şaşırtıcı ve goz kamaştırıcı.”
Ziauddin Sardar, The Independent
“Modern kulturun ansiklopedik bir kavranışı.”
Stuart Hall, Marxism Today
“Jameson'un kitabı postmodernizmin sadece kulturel değil, siyasal ve toplumsal sonuclarını da anlamak isteyen herkes icin temel ve eşi olmayan bir metindir.”
Gilber Adair, Sunday Times
*[Tadımlık]
… yıllar once yapısalcılık uzerine yayınladığım bir kitap, cok sayıda mektup almama yol acmıştı. Bunların bazıları beni yapısalcılığın "en onde gelen" sozcusu şeklinde nitelendirirken, bir diğer grup da, bu hareketin "en iyi bilinen" eleştirmeni ve muhalifi olarak tanımlıyordu. Aslında ben bunların hicbiri değildim; ancak şu sonuca varmam gerekiyor ki, benim bu yakıştırmalardan "hicbirine" ait olmamamın, kişilerin kavrayabilmekte cok gucluk cektikleri nedenlerden kaynaklanmış olması gerekiyor. Postmodernizm soz konusu olduğu surece ve konu uzerinde yazmış olduğum kaynak metinde, … giriştiğim tum cabalara karşın, avangard eleştirmenler beni aceleyle vulgar bir Marksist polemikci olarak tanımladılar; ote yandan da daha temiz kalpli bazı yoldaşlar, bu konu uzerine daha once eğilen yazarların sunduğu orneklerden yola cıkarak benim, derinliklerin icinde kaybolan bir "post-Marksist" olduğum sonucuna vardılar (ki bu "post-Marksist" tanımı, bir dilde "davadan kacan" ya da donek anlamına gelirken, diğer bir dilde, "markayı değiştirmektense, kavga etmeyi yeğleyen kişi" anlamına gelebilmektedir).
Bu tepkilerin coğunun, beğeni (ya da goruş), analiz ve değerlendirme kavramlarını birbirinden ayıramadıkları gorunuyor; oysa ben, bu uc unsurun ayrı tutulması konusuna ozel bir ilgi duyduğumuzu sanıyordum. (407-408)*
Ozgun adı: Postmodernism, or, The Cultural Logic ofLate Capitalism
Alıntıdır • PDF-cs • 19.4 MB
*