Yael Navaro - Kurmaca Mekan Kuzey Kıbrıs’ın Duygu Coğrafyası, Koc Universitesi Yayınları, İstanbul 2015.
Kurmaca MekÂn: Kuzey Kıbrıs’ın Duygu Coğrafyası, Yael Navaro’nun Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti’nde, sınırın hÂl kapalı olduğu donemde (1998-2003 arasında) yuruttuğu etnografik bir araştırmaya dayanıyor. Navaro’nun analitik bir kategori olarak kullandığı “kurmaca” yalnızca mekÂn ve ulkeye değil, yonetime ve maddi pratiklere de gonderme yapıyor. Kitabın yanıtlamaya calıştığı temel sorular arasında şunlar var: Kurmaca bir mekÂn nasıl yaratılır? Ozellikleri nelerdir? Hangi pratiklerle oluşur? Nasıl bir hissiyatı vardır?
Kıbrıslı Turklerle yapılan goruşmelere dayanan bu calışma, onların kuzey Kıbrıs icindeki ve dışındaki hayatlarını ve deneyimlerini etnografik bir perspektiften acıklıyor ve kuzey Kıbrıs’ı bir duygu coğrafyası olarak inceliyor; kuzey Kıbrıs, hayaletimsi olanın gorunur ve somut hale geldiği bir mekÂn olarak karşımıza cıkıyor.
Kurmaca MekÂn: Kuzey Kıbrıs’ın Duygu Coğrafyası, Avrupa antropolojisi alanında 2012’nin en iyi kitabı secilerek 2013’te Society for Europeanist Anthropology’nin William A. Douglass Odulu’nu kazanmıştır.
**Yukleme bana ait.
Format PDF. Boyut (4.21 MB). 279 Sf.
ISBN: 9786055250829