Albert Memmi - Somurgecinin Portresi Somurgeleştirilenin Portresi, Versus Kitap, İstanbul 2009.
Okurun bu kitabı skandal yaratacak iceriği nedeniyle ya da ayaklanmaya kalıcı bir kışkırtma olarak okumak yerine, bana kendini dayatmış olan bu sonucların, benzer durumlardaki bircok insan tarafından neden tekrar tekrar bulunduğunu sakince incelemesini umut ediyorum. Bunun nedeni, cizmeye calıştığım bu iki portrenin modellerine sadık olması, perişan yaşamlarındaki en yararlı davranış yolunu keşfetmeleri icin benim tuttuğum aynada kendilerini tanımalarına gerek olmaması değil midir?
Albert Memmi
Ezen sistem tarafından hayvan duzeyinde tutulan yerlilere hicbir hak verilmez, yaşama hakkı bile. Durumları her gun daha da kotuleşir. Bir halkın nasıl oleceğine karar vermekten başka caresi yoksa; bir halk kendisini ezenlerden sadece umutsuzluk hediye almışsa, kaybedecek neyi olur? Bu halkın bahtsızlığı cesareti haline gelir; somurgeciliğin onun karşısına cıkardığı sonsuz reddi, somurgeciliğin mutlak reddine cevirir. Proletaryanın sırrı, Marx’ın bir zamanlar dediği gibi, burjuva toplumunun yıkımını kendi icinde taşımasıdır. Somurgeleştirilenin de kendi sırrı olduğunu ve somurgeciliğin canavarca can cekişmesine tanık olduğumuzu bize hatırlattığı icin Memmi’ye minnet duymamız gerekir.
Jean-Paul Sartre
Şimdilerde somurgeciliğin tarihe karıştığı soyleniyor. Ne var ki somurgelerin lağvedilmesi, somurgeciliğin dort yuzyıl boyunca yarattığı toplumsal yapıları, eşitsiz kuresel iktisadi duzeni yıkmadı, aksine pekiştirdi. Somurgeciliğin yarattığı carpık dunyanın icine doğan uluslar kimlik krizinden cıkamıyor. Somurgecinin Portresi, Somurgeleştirilenin Portresi somurgeciliğin hem somurgeciyi hem de somurgeleştirileni nasıl donuşturduğunu ele alan bir klasik. Somurgeciliğin karmaşık doğasını, yarattığı toplumu portreleyen bu kitap ilk cıktığında bircok yerde yasaklanır. Memmi tasvir ettiği acmazların pencesindekilere somurgeciliğin tahribatının bir haritasını sunuyor. 20. yuzyılın –Fanon’la birlikte– en onemli somurgecilik eleştirisi bugun hala suren somurgesizleşme kavgasına rehberlik ediyor.
**Yukleme bana ait.
Format PDF. Boyut (1.63 MB). 177 Sf.
ISBN: 9789944989985