• 25-06-2022, 21:40:18
    #1


    Mersin Üniversitesi, TBMM’nin 3 Temmuz 1992 tarihinde kabul ettiği 3837 Sayılı Kanun ile kurulmuş, 10 Kasım 1992 tarihinde faaliyete geçmiştir.



    2009-2010 eğitim-öğretim yılında on sekizinci yaşını dolduran Üniversitemiz, ilk mezunlarını 1997 yılı Haziran ayında vermiştir.

    Mersin Üniversitesi, 1993-1994 eğitim-öğretim yılında Fen-Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Mersin Meslek Yüksekokulu, Gülnar Meslek Yüksekokulu, Mut Meslek Yüksekokulu, Tarsus Meslek Yüksekokulu ile lisansüstü programlarını yürütecek Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitüleri’ne öğrenci alarak eğitim-öğretime başlamıştır.

    1995-1996 eğitim-öğretim yılında Su Ürünleri Fakültesi, 1998-1999 eğitim-öğretim yılında Tıp Fakültesi faaliyete geçmiştir. 15 Mart 1999 tarihinde de Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Merkezi (Hastanesi) hizmete açılmıştır. Merkez, 2007 tarihinde Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi adını almıştır.

    Mersin Üniversitesi mevcut 6 fakültesine, 1999 yılında Eğitim, Mimarlık Fakültelerini, 2000 yılında Eczacılık Fakültesi’ni, 2001 yılında Tarsus Teknik Eğitim ve İletişim Fakültelerini ekleyerek fakülte sayısını 11’e çıkarmıştır.

    Devlet Konservatuvarı, 1994-1995 eğitim-öğretim yılında orta öğretim düzeyinde öğrenci alarak açılmış; 1997-1998 eğitim-öğretim yılında lisans programına başlamıştır. 1998-1999 eğitim-öğretim yılında Sağlık Yüksekokulu, 1999-2000 eğitim-öğretim yılında Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, 2002-2003 eğitim-öğretim yılında Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu öğretime başlamıştır. Rektörlük Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı 2003-2004 eğitim-öğretim yılında Yabancı Diller Yüksekokulu’na dönüştürülmüş, 27 Haziran 2005 tarihinde Erdemli Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu, 9 Aralık 2005 tarihinde Tarsus Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu ve 30 Eylül 2006 tarihinde ise Silifke Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu’nun kurulması ile yüksekokul sayısı 9’a çıkmıştır.

    Kuruluşunda 4 meslek Yüksekokulu bulunan üniversitemizde bugün itibarıyla 12 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Bunlar; Anamur, Aydıncık, Denizcilik, Erdemli, Gülnar, Mut, Silifke, Tarsus, Mersin, Sağlık Hizmetleri, Sosyal Bilimler ve Teknik Bilimler meslek yüksekokullarıdır.
    Üniversitemizde Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitüleri’nin yanı sıra, Sağlık Bilimleri Enstitüsü 1999-2000 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında faaliyete geçerek lisansüstü ve doktora düzeyinde eğitime başlamıştır. Üniversitemizde araştırma merkezi sayısı 19’a yükselmiştir. Bunlar; Akdeniz Kent Araştırmaları Merkezi, Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Bilgi İşlem Araştırma ve Uygulama Merkezi, Deniz Kaplumbağaları, Dış Ticaret ve Lojistik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Fen Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi, Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, İleri Teknoloji Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi, İlk Yardım Araştırma ve Uygulama Merkezi, Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi, Kariyer Merkezi, Kilikia Araştırma ve Uygulama Merkezi, Oda Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi, Restorasyon ve Koruma Merkezi, Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, Stratejik Araştırmalar Merkezi, Sürekli Eğitim Merkezi, Turizm Uygulama ve Araştırma Merkezi, Uzaktan Eğitim Merkezi.


    Laboratuvarlar
    Üniversitemizin tüm fakülte ve yüksekokullarında 40 adet bilgisayar laboratuvarı ve bu laboratuvarlarda toplam 1900 adet bilgisayar bulunmaktadır. Öğrencilerimiz, tüm akademik birimlere yayılan bilgisayar laboratuvarlarından ders uygulamalarının yanı sıra ücretsiz olarak faydalanabilmektedir.
    Eğitim ve araştırma faaliyetlerinde kullanılan laboratuvarlar ise, araştırmacılara hemen her branşta geniş uygulama ve araştırma imkanı sunmaktadır. Toplam 225 adet laboratuvar ve 44 adet atölye, ileri düzey teknoloji ile donatılmış olup, gerek mekan gerekse de teknik donanım bakımından sürekli geliştirilmektedir.
    Mersin Meslek Yüksekokulu’nda bulunan lisan laboratuvarında ise, bütün programlara Genel İngilizce ve Mesleki İngilizce dersleri verilmektedir.

    Kütüphane
    Kütüphane hizmetleri, 3 bin metrekarelik Çiftlikköy Merkez Kütüphane ve 600 metrekarelik Yenişehir Şube Kütüphanesi'yle birlikte, toplam 3 bin 600 metrekarelik bir alanda, 294 kişi oturum kapasitesiyle hizmet vermektedir. Toplam 306 bilgisayardan oluşan serbest erişimli internet salonları ile kütüphane hizmetlerine internet üzerinden de ulaşılabilmektedir.
    Kütüphane tarafından; enformasyon ve rehberlik hizmeti, ödünç yayın verme hizmeti, kütüphaneler arası ödünç yayın sağlama hizmeti, üniversite yayınlarına ISBN ve ISSN numarasının alınması, kataloglama ve sınıflama hizmeti, bilgi tarama hizmeti verilmekte; ayrıca on binlerce kaynağa tam metin erişimi sağlayan veritabanlarına abonelikler gerçekleştirilmektedir.
    Tüm kitap ve dokümanlar, bilgisayara dayalı işlevsel kütüphanecilik anlayışına uygun olarak Kütüphane Otomasyon Sistemi’ne aktarılmıştır. Kütüphane koleksiyonu; 56 bin adet kitap, 32 adet veritabanı aboneliği, 250 adet basılı süreli yayın aboneliği, 926 adet tez, 350 adet broşür, 259 adet sesli kitap, 350 adet CD ile birlikte çok sayıda dergiden oluşmaktadır.
    Görme engelli kullanıcılarının kütüphane ve bilgi teknolojilerinden yararlanmaları amacıyla kurulan Görme Engelliler Servisi’nde psikoloji, edebiyat ve iletişim gibi pek çok konudan oluşan sesli kitaplar bulunmaktadır. Görme engelli kullanıcılar, ekran okuma programı ile internetten araştırma yapabilmekte, kütüphaneden yararlanmak istedikleri herhangi bir kitaptan tarayıcı ve ekran okuma programı ile faydalanmakta, bu bölümde bulunan sesli kitap cd’lerini ve kendilerine ait cd’leri dinleyebilmektedirler.

    Bilişim Faaliyetleri
    Günlük hayatın ve bilim dünyasının vazgeçilmez unsuru olan internet teknolojileri, üniversitemizde aktif olarak kullanılmaktadır. Tüm kampüslerimizde ve yüksekokullarda bulunan üç bine yakın bilgisayar ile kurum içi ağ olanaklarından ve internetten faydalanılmaktadır.
    Öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımız internet üzerinden ftp, e-mail, kütüphane belge tarama sistemi ile radyo hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Öğrencilerimiz Öğrenci Bilgi Sistemi (ÖBS) aracılığı ile internetten ders kaydı yapma, güncelleme, notlarını öğrenme olanaklarına; öğretim üyelerimiz ise ders kaydı onaylama, not girişi yapma olanaklarına sahiptir. Personel Bilgi Sistemi (PBS) de tüm üniversite personelinin, özlük bilgileri ve kadro bilgilerini takip edebildiği bir programdır.
    Patenti ve üretimi Mersin Üniversitesi’ne ait olan Web Kiosklar, süresiz ve ücretsiz internet erişim hizmeti sunmakta, tamamen özgür yazılım uygulamalarını barındırmaktadır. Metal muhafazalı ve duvara monteli serbest internet erişim terminalleri, şehir merkezindeki ve ilçelerdeki tüm okullarımızda toplam 100 noktada kurulmuştur.

    Spor Tesisleri
    Eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra spora ve sporcuya destek vermeyi ödev sayan Mersin Üniversitesi, dünya ve ülke çapında çok sayıda başarıya imza atmıştır. Öğrenci ve öğretim elemanlarımız; tekvando, basketbol, futbol, voleybol, badminton, tenis, okçuluk, atletizm, step, salsa gibi değişik spor dallarında yüzümüzü güldürmekte, elde ettikleri derecelerle üniversitemizin adını ülkemizde ve dünyada duyurmaktadırlar.
    Bugünkü spor alanlarımız; kapalı spor salonları, jimnastik salonları, tenis kortları, aletli kondisyon salonları, futbol, basketbol ve voleybol sahaları, atletizm pistleri ve beş bin seyirci kapasiteli olimpik stadyum, mini golf alanı, rekreasyon alanları ve yüzme havuzundan oluşmaktadır. Geniş katılımlı sportif ve sosyal etkinliklere ortam sağlayan spor alanlarımızdan öğrenci ve personelimizin yanı sıra Mersin halkı da faydalanabilmektedir.

    Sağlık Hizmetleri

    Mediko Sosyal : Çiftlikköy Kampüsü’nde bulunan sağlık ünitesi,öğrencilerimizin sağlık problemlerinde ilk başvuru merkezi olarak faaliyet göstermektedir. 1 aile hekimi, 3 pratisyen hekim, 3 diş hekimi, 2 hemşire ve 1 laboratuvar teknisyeni ile hizmet veren sağlık ünitesinde, tam kapasiteli 3 diş tedavi ünitesi ve muayenehaneler ile her türlü teşhis ve tıbbi tahlil yapabilecek nitelikte laboratuvarlar bulunmaktadır.
    Sağlık ünitesine başvuran öğrenci ve personelin şikayetleri, doktorlar tarafından değerlendirilmekte, teşhis ve tedavileri yapılmakta, gerekli görülen hastaların sevkleri bir üst birim olan hastanelere yapılmaktadır.

    Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi : Tıp Fakültesi’nin faaliyete geçmesinin ardından 1999 tarihinde hizmete açılan Araştırma ve Uygulama Merkezi, 2007 tarihinde Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi adını almıştır. Sağlık hizmetleriyle ilgili tüm alanlarda eğitim-öğretim, araştırma ve uygulama yapma olanağı sağlayan merkez, aynı zamanda Mersin ve bölge halkına kaliteli sağlık hizmeti sunmaktadır.
    İleri tetkik ve tedavi için geniş imkanlarla donatılan Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, kent halkı ile en çok iç içe olan akademik birim konumundadır. Açık kalp ameliyatı¸ böbrek nakli, karaciğer nakli gibi her türlü ileri tetkik ve tedaviyi başarıyla yürüten, toplam 42 dalda poliklinik hizmeti veren ve 403 yatak kapasitesine sahip olan merkezde; kuruluşundan bu yana üç milyon tetkik ve tedavi yapılmış, 65 bin kişi ameliyat olmuştur.
    Teknolojinin ve bilimin en son gelişmeleri ışığında ve modern hastane gerekleri göz önünde tutularak yapılandırılan merkez, TSE-ISO EN-9001-200 Kalite Yönetim Sistemi belgesine sahiptir.
    Ayrıca Çiftlikköy Merkez Kampüsü’nde yapımı devam eden 400 yataklı, 16 ameliyathane ve 3 yoğun bakım ünitesinin yer alacağı hastane binasının en kısa zamanda hizmete açılması planlanmaktadır.

    Yemekhane Hizmetleri
    Üniversitenin bütün kampüs ve birimlerinde, her gün düzenli olarak üç farklı yemekten oluşan öğle yemeği verilmektedir. Çiftlikköy Kampüsü’ndeki merkezi mutfakta üretilen yemeklerin ilçelerde bulunan fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarına dağıtımı sağlanmaktadır. Çiftlikköy Kampüsü’nde bulunan merkezi mutfak ve yemekhane, her gün ortalama 13 bin kişiye yemek hizmeti sunmaktadır. OHSAS, HACCP, İSO 9001-2000, TSE Kalite Belgesine sahip yemekhanede toplam 1079 oturumlu 9 adet salon bulunmaktadır. Tüm yemek üretim ve dağıtım hizmetleri, gıda mühendisi denetiminde, deneyimli aşçılar ve personel tarafından yürütülmektedir.
    Her gün ortalama 1200 kişiye yemek hizmeti sunan Yenişehir Kampüsü yemekhanesi ise, toplam 725 metrekare alanda ve 3 ayrı salonda hizmet vermektedir.
    Yemekhanelerin yanı sıra kampüslerde çeşitli kantin ve öğrenci kafeteryaları bulunmaktadır. Çiftlikköy Kampüsü içerisinde yer alan alışveriş merkezi, vadi tesisleri gibi alanlarda bulunan kafeterya ve restoranlar beslenme konusunda sunulan alternatifler artırmıştır.


    Barınma
    Mersin’de, üniversitemize, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ve özel kuruluşlara ait yurtlar bulunmaktadır. 120 yatak kapasiteli üniversitemiz Tece Öğrenci Yurdu’nda, odalar ikişer kişilik olup, her odada telefon, TV, klima, sıcak su bulunmaktadır. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği servisinin yanı sıra üniversite kampüslerine ücretsiz ulaşım hizmeti verilmektedir. Gülnar Meslek Yüksekokulu bünyesinde ise 200 yatak kapasiteli öğrenci yurdu bulunmaktadır.
    Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı Yurt Kompleksinde, bayan öğrenciler için 700, erkek öğrenciler için 540 olmak üzere toplam 1240 kişilik yatak kapasitesi bulunmaktadır. Bunların yanı sıra tatil sitelerinde güz ve kış aylarında kaliteli ve ucuz fiyatlı daire veya oda kiralamak mümkündür. Öğrencilerimizin barınma ihtiyacı, özel yurtların da açılmasıyla önemli ölçüde giderilmiştir.

    Toplantı Salonları
    Bilimsel, sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılabilmesi için değişik kapasitelerde çok sayıda konferans ve toplantı salonu mevcuttur. Fakülte ve yüksekokullardaki salonlara ek olarak Çiftlikköy ve Yenişehir Kampüsü’nde bulunan salonlar üniversitemizin yanı sıra kentimizin salon ihtiyacını da karşılamaktadır.
    Çiftlikköy Kampüsü’nde yer alan Prof. Dr. Vural Ülkü Konferans Salonu, 200 kişilik oturma kapasitesine sahip olup, çeviri salonu, barkovizyon ve merkezi klimatizasyon sistemi ve gelişmiş teknolojik imkanlarla donatılmıştır.
    Toplam 5 adet salondan oluşan Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde ise 1 adet 407 kişilik, 3 adet 200’er kişilik konferans salonu ve 2 adet 117 kişilik sergi salonu mevcuttur. Gelişmiş teknolojik imkanlara sahip olan kültür merkezi, hizmete açıldığı günden bu güne kadar ulusal ve uluslararası nitelikteki çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapmıştır.
    Yenişehir Kampüsü’nde yer alan Tıp Fakültesi İstemihan Talay Konferans Salonu ise 300 kişilik oturma kapasitesine sahip olup 2000 yılından beri gerek üniversitenin gerekse kentin salon ihtiyacını karşılamaktadır.
    Çiftlikköy Merkez Kampüsü’nde bulunan, 3 bin oturma kapasiteli amfi tiyatro, 2001-2002 eğitim-öğretim yılında hizmete girmiştir. Üniversitemizde ve kentimizde sosyal hayatı canlandırma yolunda büyük bir ihtiyacı karşılayan amfi tiyatro, çeşitli bilimsel ve kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

    Uygulama Kreşi ve Anaokulu
    Eğitim Fakültesi’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Uygulama Kreşi ve Anaokulu, öğrencilere uygulama alanı yaratmakta, 3-6 yaş arası çocuklara okul öncesi eğitim vermektedir. Yenişehir Kampüsü’nde bulunan Uygulama Kreşi ve Anaokulu’nda 5 derslik, yatakhane, mutfak ve oyun salonu mevcuttur. 100 öğrenci kapasiteli Uygulama Kreşi ve Anaokulu, önceliği Mersin Üniversitesi çalışanlarının çocukları olmak üzere çağdaş eğitim vermektedir.

    Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri
    Çalışmalarını Çiftlikköy Kampüsü’nde sürdüren Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi, Mersin Üniversitesi bünyesinde, psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri veren bir öğrenci hizmet birimidir. Merkezin amacı, öğrencilerimizin, bireysel, sosyal, eğitimsel ve mesleki yönden en üst düzeyde ve çok yönlü olarak gelişmelerine destek olmaktır. Buna paralel olarak, öğrenim sürecinde ortaya çıkabilecek olan çeşitli problemlere yönelik önleyici ve gelişimsel çalışmalar yürütmektedir.
    Merkez, üniversitemizin öncelikleri ve öğrencilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalarını planlayarak, bireysel psikolojik danışma, grupla psikolojik danışma, grupla psikolojik danışma ve yönlendirme alanlarında etkinliklerini sürdürmektedir.

    Alışveriş

    Çiftlikköy Kampüsü’nde, öğrenci ve öğretim elemanlarının sosyal tesis ihtiyaçlarını karşılayan bir alışveriş merkezi bulunmaktadır. 2000 yılından bu yana hizmet veren merkezde; kitap evi, restoran, kafeterya, oyun salonları, banka, kırtasiye, internet kafe, market, sinema gibi öğrenci ve personele yönelik sosyal mekanlar bulunmaktadır.
    Ayrıca Çiflikköy ve Yenişehir kampüslerinde PTT şubeleri ile çeşitli bankaların ATM’leri hizmet vermekte; Çiftlikköy Kampüsü’nde iki banka şubesi bulunmaktadır.

    Ulaşım
    Üniversitemiz kampüslerine ulaşım, çeşitli toplu taşıma vasıtaları ve üniversite araçları ile sağlanmaktadır. Günün hemen her saati üniversitenin tüm kampüslerine kolaylıkla ulaşmak mümkündür. Çiftlikköy ile Yenişehir Kampüsü arasında yapılan ring seferleri, öğrenci ve personele ücretsiz ulaşım hizmeti sunmaktadır. Gün boyunca düzenli aralıklarla hizmet veren üniversite otobüsleri, hem iki kampüs arasında hem de kampüs içinde ulaşımı sağlamaktadır. Ayrıca, Tece Kampüsü’nde bulunan öğrenci yurduna eğitim-öğretim dönemi boyunca servis hizmeti verilmektedir.



    Öğrenci Danışmanlığı

    Mersin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretimi ve Sınav Yönetmeliği'nin 25. maddesi gereğince, üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilere kayıt döneminden önce, ilgili bölümün öğretim elemanları arasından danışman görevlendirilir.
    Danışmanlar, öğrencinin ders saatinin belirlenmesi, not durumu gibi idari işlerinin takibinde olduğu kadar, öğrencilerin karşılaşacağı diğer sorunlarla da olanaklar ölçüsünde ilgilenir. Danışmanların görevi, öğrenci üniversiteden ayrılana dek devam eder.


    Burs Hizmetleri
    Üniversitemizdeki ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitim sürecini kolaylaştırmak amacıyla Öğrenci Sosyal Yardımlaşma Projesi yürütülmektedir. Mersin Üniversitesi Mezunlar Derneği (MERMED) tarafından yürütülen proje ile üniversitemiz akademik ve idari personeli ile mezunlarının her ay gönüllü olarak sağladığı maddi destek sonucunda öğrencilere karşılıksız burs sağlanmaktadır.
    Ayrıca üniversitemizde öğrenim gören ihtiyaç sahibi öğrencilere, Kahvaltı Bursu verilmektedir. Toplam 1500 öğrenciye verilen kahvaltı, hafta içi her gün merkez ve ilçelerdeki okullarımızda dağıtılmaktadır. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ortaklaşa gerçekleştirilen bir çalışmayla da, kimi öğrencilere belediye otobüslerinden ücretsiz yararlanabilmesi için paso temin edilmektedir.
    Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık tarafından, her yıl isteyen üniversite öğrencilerine verilen kredi ve burslar için işlemler, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca yürütülmektedir.

    Üniversite Yaşamına Giriş (ÜYG)
    Üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin üniversite yaşamını tanımaları amacıyla planlanan Üniversite Yaşamına Giriş-ÜYG dersi, öğrencilerin kişisel, akademik ve sosyal gelişimine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Üniversitemizin değerlerinin, kurallarının, işleyişinin ve kampüslerinin çeşitli etkinliklerle tanıtıldığı program sonunda, öğrencilere Mersin Üniversiteli olma bilinci kazandırılmaktadır.
    ÜYG derslerinin içeriğini; tanıtım etkinliklerinin yanı sıra bilimsel ve mesleki, sosyal ve kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda düzenlenen etkinlikler oluşturmaktadır. Öğrencilerin ders olarak katıldığı bu etkinlikler, bir dönem boyunca sürmekte, her etkinlik bir puan olarak değerlendirilmektedir. Uygulanan programla, üniversitemizin tüm olanakları tanıtılmakta, öğrencilerin bu olanaklardan yararlanma yollarını öğrenmeleri sağlanmaktadır.

    Üniversite İçi Yatay Geçiş
    Mersin Üniversitesi bünyesinde bir eğitim programına kaydolmuş ve öğrenimde başarı göstermiş öğrenciler, eğitimi sırasında kendi isteğine, yeteneğine ve diğer özel durumlarına daha uygun eşdeğer bir programa geçebilme olanağına sahiptirler. Üniversite içi yatay geçiş, “Mersin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Bölümleri /Programları Arasında Yatay Geçiş Esasları”na göre gerçekleştirilebilir.
    Başvurular, öğrencinin geçmek istediği Fakülte Dekanlığına/Yüksekokul Müdürlüğüne, her yarıyıl başında ve derslerin başlamasına en az 10 gün kala yapılmalıdır. Ayrıca öğrencinin kayıtlı olduğu eğitim-öğretim programının giriş puanı, geçmek istediği programın en düşük puanına eşit veya daha yüksek olmalı, puan türleri de aynı olmalıdır.

    Dikey Geçiş
    Meslek yüksekokulları ve Açıköğretim ön lisans programları mezunlarının lisans programlarına kabul işlemleri, “Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre düzenlenir.
    Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) her yıl, meslek yüksekokulu ve Açıköğretim ön lisans mezunlarının hangi lisans programlarına dikey geçiş için başvurabileceklerini, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren bir kılavuz hazırlar. İlgili yönetmelikte belirlenen koşulları sağlayan ve başvuruları kabul edilen adayların ÖSYM tarafından yapılacak merkezi sınav sonucuna göre yerleştirmeleri yapılır.

    Uzaktan Eğitim
    Uzaktan eğitim, eğitimin zamandan ve mekândan bağımsız olarak yürütüldüğü, bilgisayarın öğrenim, sunum ve iletişim aracı olarak kullanıldığı, öğretmen ve öğrencinin aynı zamanda etkileşimli olup olmamalarına göre eş zamanlı veya eş zamansız olarak yürütüldüğü eğitim modelidir. Mersin Üniversitesi’nde ilk kez 2002-2003 eğitim-öğretim yılında uygulanmış olup, teknik programlarda ülkemizdeki ilk internet üzerinden yapılan eğitim programı üniversitemizde yapılmıştır.
    Bu uygulama ile eğitim almak isteyen daha büyük kitlelere eğitim imkânı sağlanmaktadır. Eğitimde fırsat eşitliği yaratılmaktadır. Bilgi, farklı coğrafyalardaki çok daha fazla öğrenmek isteyene ulaştırılabilmektedir. Çalışan öğrencilere zamandan bağımsız olarak istedikleri zaman, istedikleri kadar öğrenme imkânı sağlanabilmektedir.
    İki yıllık ön lisans programlarından Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Endüstriyel Elektronik, Elektronik Haberleşme, Endüstriyel Otomasyon, İşletme Yönetimi ve Eczane Hizmetleri programlarında uzaktan eğitim verilmektedir. Verilen uzaktan eğitim, örgün eğitim programları ile eşdeğer ve aynı müfredatın izlenmesi esasına dayanmaktadır. Ön lisans programlarında uygulanan 2 yıl 4 yarıyıla yayılmış olan derslerin aynıları uzaktan eğitim öğrencilerine uygulanmaktadır.
    Uzaktan Eğitim için bir bilgisayar ve internet kullanımı erişimine sahip olmak yeterlidir. Uzaktan Eğitim Yönetim Sistemi (UEYS) üzerinden, derslere ait ders notlarını takip edebilir, ders danışmanlarıyla sohbet edebilir, forum odalarında karşılıklı senkron iletişim kurulabilir, sınav tarihlerini öğrenebilir, internet üzerinden vize sınavlarınızı olabilir ve sınav ya da ödev sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz. Derslere ait örnek soru ve cevaplarına ulaşabilirsiniz. Soru ve sorunlarınızı öğretim elemanına UEYS üzerinden her an iletebilirsiniz.
    Uzaktan Eğitim Programında dersler öğrencilere iki şekilde ulaştırılmaktadır. İlk olarak öğretim görevlileri tarafından hazırlanan ders dokümanları, grafik ve animasyonlar UEYS üzerinden öğrencilerin kullanımına açılmaktadır. Bunun yanı sıra uzaktan eğitime ait olan stüdyoda ders videoları çekilmektedir. Bu videolarda, öğretim görevlileri tarafından hazırlanan ders özetleri bulunmaktadır.
    Vize sınavları, ev veya internet erişimi olan istenilen bir ortamda bilgisayar başında "online" olarak yapılmakta, final sınavları, Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü’nde yarıyıl sonundaki Cumartesi ve Pazar günü olmak üzere iki oturumda yapılmaktadır. Bütün Meslek Yüksek okullarında olduğu gibi Uzaktan Eğitim Programlarında da staj etkinliği zorunludur. Uzaktan eğitim öğrencileri istedikleri zaman staj yapabilirler.

    e-İşletme (e-MBA)
    MBA (Master of Business Administration) İşletme Yönetimi alanında yüksek lisans eğitimini ifade etmektedir. Üniversitemiz bünyesinde uzaktan eğitim modeliyle İşletme Yönetimi Yüksek Lisans (e-İşletme) programına öğrenci alımı gerçekleşmektedir. İlk öğrencilerini 2009-2010 eğitim-öğretim yılında alan İşletme Yönetimi yüksek lisans programında genel olarak finans, muhasebe, pazarlama, insan kaynakları, organizasyon yönetimi, enformasyon yönetimi, karar verme teknikleri gibi derslere yer verilmektedir.
    Uzaktan öğretim tekniğine dayanan e-İşletme Tezsiz Yüksek Lisans Programının amacı, bilişim teknolojilerinin sunduğu farklı eğitim imkânlarından faydalanarak, öğrencilere iş dünyasının stratejik ve rekabetçi alanlardaki gereksinimlerine uygun, temel işletmecilik konularında uzmanlaşma sağlayacak, zaman ve mekândan bağımsız bir eğitim olanağı sunmaktır. Programın zaman ve mekândan bağımsız bir yapıda olması, iş saatleri veya çalışma mekânı nedeni ile yüksek lisans eğitimine olanak bulamayan pek çok kişi için uygun bir alternatif sunmakta ve talep yaratmaktadır.
    Öğrenci kabulünde mülakat uygulaması yapılmamakta, programa başvuran adayların lisans mezuniyet not ortalamasının (100 üzerinden değerlendirmeye dönüştürülür) %40'ı ve ALES eşit ağırlık puanın %60'ı alınarak yüksek lisans giriş puanı hesaplanmaktadır. Öğrencilerin yalnızca final sınavları için (sınıf içi sınav uygulanacak derslerde) üniversitemiz yerleşkesine gelmeleri gerekebilecek, diğer tüm sınav, ödev ve uygulamalar internet üzerinden gerçekleştirilecektir.

    ECDL
    Üniversitemiz, Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası ECDL’in (European Computer Driving Licence) yetkili test merkezlerinden birisidir. Dünyanın 138 ülkesinde benimsenen ve kamu kuruluşları, özel sektör ile uluslararası organizasyonlar tarafından bilgisayar yetkinlikleri için evrensel kriter olarak tanınan ECDL Sertifikası, dünyanın önde gelen bilgisayar kullanım yetkinliği sertifikasıdır.
    Mersin Üniversitesi öğrencileri ile personelinin yanı sıra Mersin halkına da açık olan ECDL kursları kapsamında 40 saatlik bir ders programı uygulanmaktadır. Core, CAD, Web Starter, Image Maker ve Expert programlarına yönelik olarak düzenlenen kurslar, onar kişilik sınıflarda yürütülmektedir. Teori ve pratiği kapsayan 7 bölümden oluşan programda ilk bölüm, genel seviyedeki bilgi toplamını teorik olarak test etmekte, diğer bölümleri ise pratik beceri testi oluşturmaktadır. Tüm bölümleri başarıyla tamamlayan aday, ECDL Temel Sertifikasını almaya hak kazanmaktadır.

    Yaz Dönemi Eğitim-Öğretim
    Eğitim-öğretim olanaklarının güz ve bahar yarıyıllarının dışında değerlendirilmesi amacıyla, yaz tatili içinde uygulanan bir eğitim-öğretim programıdır. Amaç; başarılı öğrencilerin üst sınıftan ders alarak daha kısa sürede mezun olmalarını sağlamak, öğrencilerin çeşitli nedenlerle alamadıkları ya da başarısız oldukları dersleri almalarına olanak sağlamak ve sınıflarda meydana gelen öğrenci yığılmalarını gidererek eğitim-öğretimin verimini artırmaktır.
    Yaz döneminin öğretim süresi sınavlar hariç yedi haftadır. Yaz döneminde açılan her ders için normal yarıyıllarda yapılan toplam ders saati kadar ders yapılır. Yaz döneminde açılacak dersler, tercihen dersi normal yarıyılında vermiş olan öğretim elemanının isteği, ilgili bölümün /anabilim dalının uygun görmesi ve ilgili Fakülte /Yüksekokul /Enstitü Kurulunun kararı ile belirlenir.

    Yandal ve Çift Anadal Programı
    Mersin Üniversitesi lisans programlarını başarıyla yürüten öğrenciler, ilgi duydukları başka bir dalda öğrenim görme imkanına (Yandal Programı) ya da ikinci bir dalda lisans diploması alma imkanına (Çift Anadal Programı) sahiptirler.
    Yandal ve Çift Anadal programları, ilgili bölümün ve Fakülte/Yüksekokul kurulunun önerisi ve Üniversite Senatosu’nun onayı ile açılır. Yandal programı en az 18, çift anadal programı ise en az 36 krediden oluşur. Her iki program da, ilgili anadal (bölüm/program) programının tüm derslerini kapsar.

    Yabancı Uyruklu Öğrenciler
    Üniversitemize lisans ve lisansüstü düzeyde yabancı uyruklu öğrenci alınmaktadır. Lisans düzeyinde öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenciler Sınavı (YÖS) sonucu ile veya Yükseköğretim Kurulunun YÖS’ün eşdeğeri olarak kabul ettiği uluslararası sınav sonucu ile üniversitemize kayıt için başvurabilirler. Lisansüstü öğrenim görmek isteyen öğrencilerin ise üniversitemize doğrudan başvurmaları gerekmektedir.
    Üniversitemize kayıt yaptırmak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin, lise veya dengi meslek okulu mezunu olmaları ve diplomalarının Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olması gerekmektedir. Ayrıca öğretim dili Türkçe olan programlara kabul edilen yabancı uyruklu öğrencilerin, kaydolduktan sonra öğrenimlerine başlama zamanları Türkçe Testinden aldıkları sonuçlara bağlıdır.

    Yabancı Dil
    Üniversitemizin ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim-öğretim yapılan birimlerin birinci sınıflarında yabancı dil veya ikinci yabancı dil olarak İngilizce, Almanca veya Fransızca okutulur. Yabancı Dil Hazırlık Programı bulunan bölüm/programlardaki Yabancı Dil Hazırlık Programı süresi, öğrenim süresine dahil değildir.
    Fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarına bağlı pek çok bölüm ve programda ‘bir yıl süreli zorunlu’ yabancı dil hazırlık programı ya da kontenjan dahilinde bir yıl süreli ‘isteğe bağlı’ yabancı dil hazırlık programı uygulanmaktadır.

    Erasmus Programı
    Üniversitemiz, Avrupa Birliği Yükseköğretim sözleşmesi olan ‘Erasmus Beyannamesi’ni 2004 yılında imzalamış ve öğrencilerine ‘Avrupalı’ kimliği kazandırmıştır. Öğrencilerimiz, Erasmus eğitim programı ile çok kültürlü değişim programına ülkemizde ve/veya yurt dışında katılabilmekte, Avrupalı ortak üniversitede eğitim görebilmekte ve uluslararası bir projede yer alabilmektedirler.
    Erasmus programı kapsamında şimdiye kadar 65 adet ikili anlaşma imzalanmış; 2004 yılından bu yana 250’ye yakın öğrencimiz Erasmus öğrenci değişimi programı kapsamında yurt dışındaki çeşitli üniversitelerde eğitim olanağına sahip olmuşlardır. Yine bu sürede, yurt dışından gelen çok sayıda öğrenci, üniversitemizde eğitim görmüş; öğretim elemanı değişimi kapsamında da öğretim elemanlarımız yurtdışındaki üniversitelerde ders vermişlerdir.

    Farabi Değişim Programı
    Kısaca "Farabi Değişim Programı" olarak adlandırılan Türkiye’deki Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır.
    Farabi Değişim Programı, öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlamaktadır. Farabi Değişim Programının uygulanmasına ilişkin ilkeler, Yönetmelik ve Esas ve Usuller tarafından ayrıntılarıyla belirlenmiştir.
    Üniversitemizde de Farabi Değişim Programı kapsamında çalışmalara başlanmıştır. Web sayfası hazırlanmış olup, çeşitli üniversiteler ile Farabi Değişim Protokolleri imzalanmaktadır.


    Resimler



























































































































    Tanıtım Videosu



  • 17-07-2022, 05:02:16
    #2
    Üniversite Türü: Devlet
    Kuruluş Tarihi: 1992
    Telefon: 0 324 361 00 17
    Faks: 0 324 361 00 74
    Internet: www.mersin.edu.tr
    Adres: Mersin Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Çiftlikköy Kampusu 33343 - Mersin
    Öğrenim Dili: Türkçe
    Yerleşim: Şehir merkezinde Çiftlikköy Merkez kampusü (merkeze 14 km uzaklıkta); Yenişehir Kampüsü (Mersin-Mezitli yolu üzerinde) ve Tece kampusü (Tece Kasabası) bulunuyor.
    Akademik birimler: Üniversite bünyesinde 7 fakülte, 3 yüksekokul, 8 meslek yüksekokulu, 1 konservatuar, 4 enstitü ve 3 araştırma merkezi bulunuyor.
    Barınma: Kredi ve Yurtlar Kurumu?na bağlı 1 208 kişilik Mersin Öğrenci Yurdu hizmet veriyor. Bunun yanında özel yurtlarda da barınma imkanı bulunuyor.
    Beslenme: Öğrencilerin yemek ihtiyacı karşılanabiliyor. Bunun yanında çok sayıda kantin hizmet veriyor.
    Teknoloji: Üniversite, çağımızın bilgi işlem ağı olan internete bağlanmış durumda.
    Sağlık hizmetleri: Üniversitenin sağlık biriminde 4 doktor, 1 psikolog, 1 diş hekimi ve 7 hemşire görev yapıyor.
    Barınma: Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı kız öğrenciler için 700, erkek öğrenciler için 540 olmak üzere toplam 1240 kişilik yatak kapasitesi bulunuyor. Ayrıca Gülnar MYO bünyesinde 200 yatak kapasiteli öğrenci yurdu var. 124 yatak kapasiteli kız ve erkek öğrenci yurdu Tece Kampusu'nda hizmet veriyor.
    Burs: Üniversitenin bursu bulunmuyor.
    Genel Bilgi: Mersin Üniversitesi genç ancak gelişmekte olan üniversitelerimizden birisi. Çiftlikköy Merkez Kampusu'nda bulunan, 3000 oturma kapasiteli amfitiyatro, Üniversite ve kentte sosyal hayatı canlandırma yolunda büyük bir ihtiyacı karşılamakta; çeşitli bilimsel ve kültürel etkinlere ev sahipliği yapmakta.
    Mersin Üniversitesi Spor Tesisleri; Çiftlikköy Kampusu'nda çim futbol sahası, halı saha, atletizm pisti, tenis kortları, çim ve kum voleybol sahaları, basketbol ve hentbol sahaları, mini golf alanı ile kapalı cimnastik salonu ve çok amaçlı kapalı spor salonundan oluşuyor.
    Üniversitenin Yenişehir Kampusu'nda bir yüzme havuzu, basketbol ve voleybol sahası var. Ayrıca Tece Kampusu'ndaki yüzme havuzu, Üniversitenin öğrenci ve personelinin kullanımına açık.
    Mersin Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'na bağlı olarak çalışan öğrenci toplulukları, öğretim elemanlarından görevlendirilen danışmanlarıyla birlikte çeşitli bilimsel, kültürel ve sportif etkinlikler düzenliyor.
    Atatürkçü Düşünce Topluluğu, bilgisayar topluluğu, biyoloji topluluğu, çevre topluluğu, doğa ve kültür var. koruma top., felsefe topluluğu, fizik topluluğu
    İngiliz dili öğretmenliği topluluğu, iktisadi ve idari bilimler topluluğu, matematik topluluğu gibi öğrencilerin bir araya geldikleri çok sayıda etkinlikler bulunuyor.
    Rektörün Adaylara Mesajı: "Mersin Üniversitesi, bilgiyi üreten, yaratıcı, rekabete açık ve modern dünyanın gerektirdiği donanımlara sahip bireyler olarak yetiştirmek için gerekli tüm niteliklere sahiptir. Mersin Üniversitesi, genç bir üniversite olmasına rağmen, hem üstün nitelikli akademik kadrosu, hem yüksek akademik standartları, hem de olağanüstü dinamizmi ile kısa sürede ülkemizin en büyük üniversiteleri arasına girmeyi başarmıştır. Atatürk İlke ve Devrimlerini rehber edinen, çağdaş, değişime ayak uydurabilen ve akademik yaşamda toplam kalite felsefesini benimsemiş olan üniversitemiz, bireysel performansınızı en üst düzeye çıkarmanıza yardım edecek ve size mükemmel bir kariyer fırsatı sunacaktır."