Cağla Derya Tağmat - Aclık İkinci Dunya Savaşı’nda Turkiye’nin Yunanistan’a Yardımları

…1941–1942 kışını hatırlıyorum, cok soğuk bir kıştı. Ayrıca yiyecek hicbir şey yoktu. Bir yıl boyunca et, balık, peynir, sut, makarna ve yumurta yiyemedim. Tum gıdam karavanaydı…”
Kostas Mitsotakis
“Yunanistan’dan gelen haberlere gore tum Yunan nufusu, dunyanın iki buyuk gucune karşı verilen savaş sonucunda, işgal guclerinin yağmalarından ve İngiliz ablukasının neden olduğu aclıktan dolayı hayatını kaybetmek uzeredir. Yunan nufusu yavaş ve işkenceli bir olume mahkûm edilmiştir. Yunanistan’ın Mihver’e direnişi esnasında onlara ulaşan tek şey dualar…”
Georgios Christopoulos

Lozan Barış Antlaşması, buyuk bir savaşı sona erdirmesine karşın Turkiye ve Yunanistan arasındaki butun sorunları cozememişti. Ancak 1930’lu yıllarda bu iki ulkenin karizmatik liderleri Ataturk ve Venizelos, akılcı ve gercekci bir anlayışın sonucu olarak uzlaşmacı politikalarıyla yeni bir başlangıca ve yakınlaşma donemine imza attılar. Bu yakınlık İkinci Dunya Savaşı’nda somut olarak kendini gosterecekti. Birinci Dunya Savaşı sonunda istediklerini elde edemeyen ulkeler, İkinci Dunya Savaşı’nın oyun kurucuları olurken, Turkiye ve Yunanistan bu savaşa dÂhil olmamak icin tum yolları denediler. Turkiye savaş dışı kalmayı başarırken, Yunanistan kendini savaştan koruyamadı ve işgal, abluka, kıtlık ve aclıkla karşı karşıya kaldı. Yunanistan’ın icine duştuğu bu siyasi, ekonomik ve sosyal yıkım, sadece 1941-1943 yıllarını değil, Yunan halkının savaş sonrası gunlerini de etkisi altında bıraktı.
İşte bu sureci detaylı bir şekilde konu alan bu kitapta, Yunanistan’da hemen herkesin karanlık bir donem olarak hafızasına kazınan yıllar incelenmiştir. Buna ek olarak Turk-Yunan yakınlaşmasının somut kanıtı olan Turkiye’nin yardımları da Turkce, Yunanca ve İngilizce kaynaklara dayalı olarak anlatılmış ve Ege’nin iki yakasında beliren ilişkilerin farklı ve golgede kalmış bir boyutu on plana cıkarılmıştır.

Siyasal, 2016

ALINTIDIR

Gizli İçerik:
Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.