Gozun vicdanının, yerini, her yerde gozun "iğdiş eden" yasasına bıraktığı postmodern zamanlarda, artık her şey seyirlik ve gosteriye donuk; her yer dışa acılma eğiliminin heveskÂr iştahıyla dopdoludur. Bu yeni surecte, artık mahrem 'ozne'nin fraktal varlığının iktidar gorunmezliğinin oyuncağı haline getirilmiş siluetidir. Bu, icsel yonelimli var oluş anlatısının sonu, dışsal yonelimli gorsel tele-varoluş cağının başlangıcıdır...Yeni iletişim ve gozetim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte yaygınlaşan panoptik / synoptik guc kullanımı, yaşamın her alanında mahremiyetin geri donuşsuz bicimde gaspıyla sonuclanan olumcul ornekler ortaya koyarken, soz konusu surec, neyin toplum yaşamıyla, neyin bireysel yaşam alanıyla ilgili olduğuna ilişkin de can alıcı soruları gundeme getirmektedir. Medya Mahrem, ortunmenin siyasal icerimlerinden toplumsal "mesafe telaşı"na, mağdurun / yoksulun mahremiyetinden gec-kapitalist donemin mahremiyet ideolojisine, gozetim olgusundan itiraf edilmiş mahremiyetin muhabbet aracılığıyla teşhirine, gorsel kulturun yaygın uretim, tuketim ve algılama pratiklerinden gizli telefon dinlemelerine, vb. varıncaya dek, bireysel ve toplumsal olarak var olmanın onurlu zeminini aşındıran koşullara eğiliyor. Kitap, aynı zamanda varoluşu cevreleyen dışsal kabuğa, "kılığına", "istifine" dikkat etme zorunluluğunun "gorunuşu kurtarmanın" on koşullarından birisi olduğu yanılsamalı gerceğine karşı eleştirel bir okumayı baskın kılarken; mahremiyet olgusu uzerinden laik duşunce sisteminin yasaklı alanı olan dinsel soylemin ve bu soylemle uzunca bir suredir flort eden modern siyasal kamusallığın acmazlarına odaklanmayı tercih ediyor; meşru duyuş ve eyleme bicimlerinin kadim ethosunu golgeleyen her tur kolektif / medyatik teşhirciliğin, ikinci kez -ama bu sefer pragmatist olmayan bir niyet ve bilinclilikle- teşhirine yoneliyor. Kişisel ve mahrem evrenlerin gonullu ifşasının kitlesel bir histeriye donuştuğu bir yaşam tarzının otesinde, kendi mahremiyetini, oznelliğini ve ozgurluğunu televizyon ekranı adlı kansız sunakta sınamayı zul sayanlar icin...
Yayınevi: Ayrıntı
ISBN: 978-975-539-601-9
Sayfa Sayısı: 406
Basım Yılı: 2011
Aranabilir PDF + 20 MB
Mediafire
Yandex