Hermes'ten İdris'e; Bir Dinsel Geleneğin Donuşum Dinamikleri başlıklı bu kitapta, Grek mitolojisindeki tanrı Hermes'in, İslam inanc sistemindeki İdris Peygamber'e donuşum sureci ve bu sureci etkileyen iktisadi, siyasal, toplumsal/kulturel dinamikler araştırılmıştır.
Bilindiği uzere, klasik donem Grek panteonu, Zeus, Hera, Apollon, Athena, Aphrodite, Poseidon, Ares vb. pek cok acık ve yetkin bir bicimde kurgulanmış tanrı ve tanrıcayı kapsamaktaydı. Bu figurlerin bir kısmı Yakın Doğu kaynaklı tek-tanrıcı dinler silsilesine muğlak bir tarzda aktarılırken, bir kısmı tarih toprağının catlakları arasında tumuyle yitip gitmiş gozukmektedir. "Cakır gozlu Athena"dan, "Altın kılıclı Apollon"dan, "kaleler yıkan , elleri kanlı" Ares'ten geriye pek bir iz kalmamıştır.
Oysa, klasik Grek panteonunun cok daha silik ve ikircikli , ikincil ilahı Hermes, ilk bakışta şaşırtıcı gozuken bir direncle, ve olasılıkla ozgun imgesine uygun bir esneklikle cağdan cağa, toplumdan topluma aktarılabilmiştir. Uğradığı her tarihsel durakta farklı bir giysiyle temsil edilmekle birlikte, tarihi boyunca belirli bir değerler sistemine gonderme yapmayı (buyu, bilgi, insan pratiği, ticaret, servet, donuşturuculuk, aracılık...) surdurebilmiş, dolayısıyla da olanca değişkenliği icinde imgesel ve kavramsal birliğini koruyabilmiştir.
Bu da kuşkusuz Hermes motifinin "birileri" tarafından ısrarla taşındığı, surdurulduğu, aktarıldığına işaret etmektedir. Calışmanın ana sorusu, bu "birileri"nin kimler olduğudur.
Kitapta, Hermes, figurunun karşımıza cıktığı her tarihsel-toplumsal durakta, zanaatcı-tacir ve/veya hekim-eczacı-simyacı-astrolog-entelektuel, yani kentli orta sınıf mensubu katman ya da gruplarla bağlantılı olduğu ve bunlar tarafından, iktidar mensuplarına karşı bir stratejik malzeme, bir "ozel bilgi alanı" olarak değerlenidrildiği ve kullanıldığı sergilenmeye calışılmıştır.
ISBN: 978-975-6361-07-8
Basım Yılı: Aralık 2015
Yayınevi: Utopya
Sayfa Sayısı: 388
Aranabilir PDF + 13.4 MB
Yandex
Mediafire