Yıldız Ecevit - Turk Romanında Postmodernist Acılımlar
İletişim, 2001, 241, , İnceleme, Edebiyat
" Gecmişinde cok uzun yıllar yalnızca 'gercekci' ol¬muş, romantizmi neredeyse hic yaşamamış Turk romanı,' modernist/postmodernist bicimcilikte ilk kez 'romantizm'le tanışmaktadır ve bu bana gore estetik duzlemde gercekleşen bir devrimdir ve her devrim gibi de heyecan vericidir."
Yıldız Ecevit, 20. yuzyıl avangardist roman esteğininin ge¬nel bir tasvirini yaptıktan, bu estetiğin ustkurmaca, metin- lerarasılık, coğulculuk gibi temel ozelliklerini irdeledikten sonra, postmodern edebiyatın Turkiye'deki yayılımını ince-liyor. Modern Turkce edebiyatın dort onemli metnini, postmodern edebiyat kuramının olanaklarıyla cozumluyor: Oğuz Atay'ın Tehlikeli OyunlarJ... Orhan Pamuk'un Benim Adım Kırmızı'sı... Haşan Ali Toptaş'ın Bin Huzunlu Haz'zı... Metin Kacan'ın Fındık Sekiz'l... Belki yazarlarının bile aklın¬dan gecirmediği metinlerarası ilişkiler, oyunlar kurgulaya¬rak, eleştirmen-okur inisyatifinin hakkını veriyor. Modern-sonrası Turkce edebiyatın analizi acısından onemli bir kaynak olan Turk Romanında Postmodernist Acılımlar, "ozgur konumunun buyusune kapılmış okur tutumu" acı¬sından da zenginleştirici bir deneyimi yansıtıyor.