1922 yılında Kandıra’da doğan Turan Guneş, orta ve lise oğrenimini Galatasaray Lisesinde tamamladı. O yıllarda gelişen ilgisi sonucu, İstanbul Universitesi Şarkiyat bolumune kaydolan Guneş, bu bolumun kapanması uzerine aynı universitenin birincilikle bitireceği Hukuk Fakultesinde yuksek oğrenimine başladı. Turan Guneş daha sonra Fransa’ya gitti ve Paris Universitesinden “siyasal partilerce ilişkin tez calışmasıyla doktorasını aldı. Yurda donuşunde İstanbul Universitesi Hukuk Fakultesi’nde asistan olarak goreve başladı; 1954 yılında bu universiteye sunduğu “Parlamenter Rejimin Bugunku Manası ve İşleyişi” teziyle docent oldu.
Guneş, eğitiminin devam ettiği 1947 yılında Kandıra’da, Demokrat Parti’nin kurucuları arasında yer aldı ve aynı partiden Kocaeli Milletvekili olarak 1954’te Millet Meclisine girdi. Bu yıllarda Avrupa Konseyi uyeliği gorevini de yuruten Guneş, 1955 yılında “İspat Hakkı” diye bilinen olay etrafında cıkan ihtilÂf sonucu bazı arkadaşlarıyla birlikte Demokrat Parti’den ihrac edildi. Yine o yıllarda ortaya cıkan Hurriyet Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı ve bu partinin Genel Sekreterlik gorevini yuruttu. Turan Guneş 1959’da, yıllarını vereceği Cumhuriyet Halk Partisi’ne girdi ve partinin Merkez Yonetim Kurulu uyeliğine secildi.
1960 ihtilalinden sonra oluşturulan Kurucu Meclise Kocaeli temsilcisi olarak katıldı ve o Mecliste Anayasa Komisyonu uyesi olarak 27 Mayıs Anayasasının hazırlanmasına katkıda bulundu.
Guneş, 1961 yılında yeniden Universiteye, Ankara Universitesi Siyasal Bilgiler Fakultesine dondu ve “pozitif hukuk acısından yurutmenin işlevleri” konusunda yaptığı calışmayla 1965 yılında Profesor oldu.
CHP ile bu donemde de ilişkisini koparmayan Guneş, aktif siyasete Parti Meclisi ve Merkez Yonetim Kurulu uyesi olarak devam etti. Daha sonra Ortanın Solu hareketi diye adlandırılacak olan CHP’ye yeni bir goruş ve yapı kazandırma cabalarını ilk başlatanlar ve bu hareketin geliştirilmesinde birinci derecede rol oynayanlar arasında yer aldı. 1969 yılında ve daha sonra tekrar 1973 yılında CHP Genel Sekreter Yardımcılığı yaptı.
Turan Guneş, Buyuk Millet Meclisine ikinci kez 1973’te yine Kocaeli Milletvekili olarak girdi. Turk ve Dunya kamuoyu kendisini 1974 yılında yuruttuğu Dışişleri Bakanlığı sırasında ortaya cıkan Kıbrıs Barış HarekÂtı ve Cenevre Goruşmelerinde oynadığı onemli rollerde yakından tanıdı.
1977 Genel Secimlerinde yeniden Kocaeli Milletvekili secilen Guneş, bu secimlerden sonra oluşturulan Hukumette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığına getirildi.
Guneş, 1976 Kurultayında en cok oyu olarak CHP Genel Yonetim Kuruluna secildi ve bu gorevden 1978 yılında istifa etti.
Ceşitli donemlerde Avrupa Konseyi uyeliği ve bu Konseyin Siyasi işler Komisyonu Başkanlığı, Ankara Barosu, Orta Doğu Teknik Universitesi Mutevelli Heyeti, Turkiye İş Bankası İdare Heyeti ve Erol Simavi Vakfı Yonetim Kurulu uyeliklerinde bulunan Turan Guneş, 9 Nisan 1982 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.
Araba Devrilmeden Once - Turan Guneş - 1983
Turan Guneş - Araba Devrilmeden Once
Araştırma ve İnceleme Kitapları0 Mesaj
●14 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Kitap Forumları
- Araştırma ve İnceleme Kitapları
- Turan Guneş - Araba Devrilmeden Once
-
17-07-2022, 00:39:54