[Epub duzenlemesi ve link revize edildi.]

19 Ekim 1972’de gozaltına alındım. Bir ay işkence koşkunde yaşadım.

Faik Turun, kuşkusuz işkencecibaşıdır; elleri ayakları zincirli, gozleri bağlı nice kişiye işkence yaptırmıştır; ama, oyun icinde başka oyunların bulunduğu da bilinmektedir. Benim ve arkadaşlanmın gozaltına alınış nedenleri arasında Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın kişisel duygularının da rolu azımsanamaz. Bu gibi olaylarda kişilerin rolleri, bir olcude ağırlık taşıyabilir; yukselme hırsları, koltuk tutkuları, ideolojik yapıları, hasta ruhları ve kin duygularıyla insanlar birer oyuncudurlar.

Ne var ki kişileri de aşan temel nedenleri daha geride aramak, gercekliğe ulaşmak icin gecerlidir.

Tam bir ay konuk edildiğim Ziverbey Koşku’nden beni tutukevine yollayacakları gunu sorgumu yuruten gorevlinin soylediği sozler yaşanan olayın anahtarını bize verebilir.

Sorgumu yapan gorevli:

— Seni şimdi gonderiyoruz'’ demişti “ama, bil ki seni izleyeceğiz. Biz sizleri tanıdık, anladık; Ataturk’u kendinize gore yorumlayıp birşeyler yapmaya calışmışsınız. Biliyoruz ki sende bulunanların ancak yuzde 5’ini alabildik. Bundan boyle gozumuz ustunde olacak. Bu teşkilatta 22 general ve albay bulunmaktadır; Teşkilat-ı Mahsusa gibidir. Bak gorursun, bu teşkilat neler yapacak?”"

Ziverbey Koşku - İlhan Selcuk - 1987

Gizli İçerik:
Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.