artiz mektebi, yeni yarışma, sinan cetin, nurgul yeşilcay, mujde ar, 2011, ile ilgili bilgiler burada melekler

Sevgili melekler,
Yazın gelip dizilerin sezon finallerini yapmasıyla birlikte boşalan prime time (akşam 20:00-23:00 arası yayın saatleri) icin,yapımcılar kolları sıvadı.Peşpeşe yazlık diziler ve yarışmalarla reyting savaşına dahil olmaya calışıyorlar.

İşte bu akşam başlayacak yarışmalardan biri de Artiz Mektebi.Moderatorluğunu Osmantan Erkır'ın yapacağı programda juri uyeleri Sinan Cetin,Nurgul Yeşilcay ve Mujde Ar olacaklar.

Aşağıda bu isimlerle program hakkında yapılan roportajı okuyacaksınız..

Nurgul Yeşilcay: “Artiz Mektebi”, sinemaya, televizyona, tiyatroya, hatta muzikallere oyuncu yetiştirmeyi amaclayan bir program. O yuzden secmelerde de aday dans edebiliyor mu, şarkı soyleyebiliyor mu, vucudunu iyi kullanıyor mu, ona bakıldı. Birtakım sorular sorarak doğaclama yeteneklerinin olup olmadığına da baktık. Turk sineması son donemde cok gelişti. Cok da fazla dizi cekiliyor. Ama bunu karşılayacak altyapı yok. İşte “Artiz Mektebi” de bu altyapıyı oluşturmak amacıyla yapılan bir program.

Osmantan Erkır: Bu, bizim 2003 yılında duşunduğumuz bir projeydi. İlk etapta “Muzikal Star” adını duşunmuştuk. “Artiz Mektebi”, dans edebilen ve şarkı soyleyebilen oyuncular aradığımız bir yarışma programı. Bir başka yonu de formatının orijinal olması, yani yerli malı yurdun malı.

Juride Nurgul Yeşilcay, Sinan Cetin ve Mujde Ar var. Bu uc isim nasıl bir araya geldi?

Osmantan Erkır: Boyle bir işin jurisi olabilecek zaten cok az kişi var. Jurideki kişilerin, oğrencilerin idolu olabilmeleri gerekiyordu. Nurgul Yeşilcay, yurticinde ve yurtdışında yaptığı işlerle başarısını ortaya koymuş bir oyuncu. Sinan Cetin, oyuncu olmayanı bile oynatan bir yonetmen. Mujde Ar da zaten bir duayen. O yuzden en doğru isimleri bir araya getirdiğimizi duşunuyorum ve bu yuzden cok mutluyum.

BEN CANLI YAYIN İCİN TEHLİKELİYİM

Nurgul Hanım, bu programdan teklif geldiğinde hic tereddut etmeden ‘evet’ mi dediniz?

N.Y: Aslında tereddut ettim. Cunku benim hic canlı yayın tecrubem yok. Yapıp yapamayacağım konusunda tereddutlerim oldu. Ben Mujde Ar’ı cok seviyorum.
Hatta benim manevi annemdir diyebilirim. O cok guzel konuşur, espriyi nerede patlatacağını, lafı nerede başlatıp nerede sonlandıracağını iyi bilir. Ama ben kendi adıma cok iyi konuşabildiğimi soyleyemem. Aklıma ilk geleni soyleyebilirim coğu zaman. Bu da canlı yayın icin bir tehlike. Bu konu uzerinde konuştuk ama yapacak bir şey yok. Neler olacağını hep beraber goreceğiz.

O zaman şimdiden ilginc gelişmelere hazırlıklı olalım...

N.Y: Bomba acıklamalarım olacak! (Guluyor) Juri uyeleri arasında programla ilgili toplantılar yapıyoruz, “aman ağzımızdan bir şey kacırmayalım” diye.
Bu anlamda en riskli kişi kim peki? Bana Mujde Ar gibi geldi...

O.E: En risksizi Mujde Ar diyebiliriz.

En risklisi Nurgul Yeşilcay mı yani?

N.Y: Sen bir de Sinan Cetin’i gor! (Guluyor)

İNŞALLAH BU PROGRAMDAN YENİ BEREN SAATLER CIKAR

Nurgul Hanım, siz Osmantan Bey’in dediği gibi oğrencilere idol olmak gibi bir sorumluluk taşıyor musunuz?

N.Y: Hayır, hic oyle bir ağırlık hissetmiyorum. Ben oraya bilgi satmaya gitmiyorum. Zaten bilgi satamayan bir insanım, bunu belki ilerleyen yaşlarda yapabilirim. O an yaptıkları bir şeyle ilgili bir anım falan aklıma gelirse, ancak o zaman araya girebilirim. Yoksa ben oyle cok yuksekte olan bir insan değilim. O yuzden cocuklara “Oyle yapma, boyle yap” diyemem. Sadece beğendiklerimi ya da beğenmediklerimi soyleyebilirim, onları teşvik edebilirim, onlarla birlikte cok eğlenebilirim.

Bu tarz yarışmalarda juri uyelerinde bir ‘iyi polis-kotu polis’ durumu olur. Sizde de boyle bir durum soz konusu olur mu?

O.E: Şunu samimiyetle soyleyebilirim; biz bir rol dağılımı yapmıyoruz. Sadece juri uyelerimizden gercekten inandıkları şeyi soyleyip yorum yapmalarını istiyoruz. Bu programda iyi polis-kotu polis yok. Burada amac doğru mesajların verilmesi.

Bu tarz yarışmalardan cıkıp da cok başarılı olan isimler var. Beren Saat ve Engin Akyurek bu isimlerden ikisi. Siz nasıl buluyorsunuz onları?

N.Y: Cok başarılılar. Engin Akyurek’i cok takip edemedim ama Beren Saat’in cok akıllı ilerlediğini soyleyebilirim. Kendini geliştirecek projelere evet diyor. İnşallah bizim programımızdan da yeni Beren Saat’ler cıkar.

İKİNCİ UYARIYI ALAN YARIŞMADAN ELENECEK

Programın eğitmen kadrosunda kimler var?

O.E: Muzikal denince akla ilk gelen isim; Haldun Dormen var. Diğer eğitmenlerimiz de kendi alanlarında başarılı olan isimler; Levent Ulek, Pelinsu Pir, Uğur Demirpehlivan, Engin Hepileri, Suat Sungur, Nur Sonbahar, Suheyla Yengi.

Elemeler nasıl olacak?

O.E: Normalde gecenin en duşuk puanını alan elenir ama biz en duşuk puan alan kız ve erkeğe uyarı vereceğiz. İkinci uyarıyı alan kişiler yarışmadan elenecek. Biz yine de elememek icin elimizden geleni yapacağız, cunku onemli olan yarışmacıların burada eğitim almalarını sağlamak.

Sinan Cetin: Sadece guzellik yeterli

Sinan Bey, siz elemelerde secim yaparken nelere dikkat ettiniz?

- Adayın sahne sempatisi var mı, ona dikkat ettim. Bir insan sahneye cıktığında kendisine bakma isteği uyandırıyorsa, sahne sempatisi var demektir. Bazı insanlara bakmak bile istemezsiniz, kafanızı cevirirsiniz. O “sahne ışığı” dedikleri, insanların enerjisinde gizli. Biz de enerjisi parlak olanları sectik.

Başka nelere dikkat ettiniz?

- Samimiyete... Bir de ben tiyatroyu sevmiyorum, tiyatro gibi oynayanlardan hic hoşlanmıyorum. Ses tonuna bir ahenk veren, o pozor oyunculardan tiksindiğim icin, adaylarda da bunların olup olmadığına dikkat ettim.

Daha once juri uyeliği yapmış mıydınız?

- Galiba yapmadım. Bazı jurilere katılmıştım da boyle bir programda ilk kez gorev alıyorum. Osmantan o kadar guzel sundu ki bize bu projeyi, reddetmek imkansızdı. Aslında cok da hevesli değildim ama ustume duşen gorevi yaparım. Bir de Nurgul ve Mujde’ye guveniyorum.

Canlı yayınla seyirci karşısına cıkacaksınız...

- Bu cok tehlikeli bir şey aslında, Allah yardım etsin.

Sizin icin mi, yoksa yarışmacılar icin mi?

- Benim adıma. Ben bir sinirlendiğim zaman kendime hakim olamıyorum.

Yarışmacıları sert şekilde eleştirmek, son donemde moda. Sizde de olacak mı bu tarz eleştiriler?

- Eleştirilerin yapıldığı donemi elemelerde gecirdiler zaten. Buraya gelen cocuklar, cok tatlı cocuklar. Belli bir kalitedeler. Onlar zaten bağırılacak kişiler değiller. Bağırsanız, daha iyi oynayamazlar. Ben oyuncuları severim, sevmediğimi sete sokmam. Hayatımda oyunculardan cok teknik ekibe sinirlenmişimdir ben.

Her hafta eleme yapacaksınız, bu elemelerde neye bakacaksınız?

- Yine yeteneğe ve samimiyete. Bazen sadece yetenekli olmak yetmiyor.

Bazen sadece guzel olmak yetiyor mu peki?

- O da yeterli...

Oyunculuk eğitimi alanlar boşuna mı okuyor yani?

- Boşuna okuyorlar, evet. Sadece guzel olsun, sahne ışığı varsa o kadar okumasına gerek yok. Allah’ın hediyesi bu. İnsan kendi icin okur ve hayattan karşılığını kendi icin alır.

Mujde Ar: Amac kırmak değil, eğlenmek

Mujde Hanım, siz bu programda juri uyesi olmayı neden kabul ettiniz?

- Daha once TRT’nin bir yarışmasında Osmantan Erkır’la calışmıştık ve cok eğlenmiştik. İyi bir ekip olursa, cok eğlenceli oluyor bu tip işler ve o eğlence ekrana da yansıyor. Bir de normal olarak tek başına program yapmanın gerginliğini taşımıyorsunuz.

Siz tek başınıza program yaparken de pek gergin durmuyordunuz ama...

- Yansıtmıyorum ama iki-uc gun onceden hazırlanmaya başlıyorum. Konuk kim olacak, neleri konuşacağız gibi... Hem emeği cok fazla, hem de insanı geren bir şey o.

Sinan Bey ve Nurgul Hanım, size guvendiklerini soylediler. Hatta Nurgul Hanım, “Mujde Hanım lafı gediğine koyan biri” dedi...

- Bu programda amac insanları kırmak ya da rencide etmek değil, eğlenmek. Bizim başarılarımız, başarısızlıklarımız, tecrubelerimiz o genclere yol gosterici olacak.

Sivri dilli bir juri değilsiniz yani...

- Ben artık eğlenmeyeceğim hicbir şey yapmıyorum. Beni uzecek, sıkacak bir işte yer almam. Sinan’la pek cok konuda anlaşamasak da o benim 30 senedir birlikte calıştığım bir arkadaşım. Nurgul’u de cok seviyorum. Birlikte keyifli bir işe imza atacağız.

Eleme sureci nasıl gecti?

- Biz eleme surecinin son aşamasında dahil olduk. Zor oldu tabii, “Acaba eğri mi yapıyorum, doğru mu” diye duşunduk. Tartışa tartışa, konuşa konuşa yaptık elemeleri.

Sizin kriterleriniz neydi?

- Bir kere herkes cok heyecanlıydı. Kolay değil tabi bu jurinin karşısına cıkıp da heyecanlanmamak. Ben de olsam orada hicbir şey yapamazdım. O nedenle heyecanlarını goz ardı ettim. Esneklikleri oncelikliydi. Danslardaki performanslarına ve vucutlarını kullanmalarına dikkat ettim.

Sizce bu tarz yarışmalar yeni nesil icin bir şans mı? Sizin doneminizde olsa katılır mıydınız?

- Şans tabii ki. Ben 8 yaşında tiyatroya başladım, tırnaklarımla kazıdım ve cok uzun bir sure sonra “Aşk-ı Memnu”da kendimi oyuncu olarak gosterebildim. Benim donemimde bu tarz yarışmalar olsaydı, ben de katılır, kendimi gostermek isterdim.

https://www.meleklermekani.com/kim-kimdir/194081-nurgul-yesilcay-kimdir.html#post715337
https://www.meleklermekani.com/kim-kimdir/189641-sinan-cetin-kimdir.html
https://www.meleklermekani.com/kim-kimdir/189423-mujde-ar-kimdir.html
https://www.meleklermekani.com/kim-kimdir/188503-osmantan-erkir-kimdir.html